Deze gochujang udon pasta met aubergine is een mix van al mijn favoriete keukens bij elkaar: Aziatisch en Italiaans. De udon noodles en gochujang gaan fantastisch samen met de Parmezaanse kaas. Zo krijg je een pasta met een Japans en Koreaans tintje.

Gochujang udon pasta met aubergine

Udon noodles, gochujang en Parmezaanse kaas lijken op het eerste gezicht een ongewone combinatie, maar hun smaakprofielen vullen elkaar op verrassende wijze aan. Udon, bekend om zijn dikke, zachte textuur, biedt een neutrale basis die perfect is om krachtige smaken op te nemen. Gochujang, de pittige Koreaanse chilipasta, voegt een diepte van smaak toe met zijn zoete, pittige en hartige tonen. Deze combinatie brengt een fijne balans tussen warmte en zoetheid, terwijl het de smaakpapillen prikkelt.

Dan komt Parmezaanse kaas in het spel. Bekend om zijn hartige en umami-rijke eigenschappen, versterkt Parmezaanse kaas de diepte van de gochujang zonder deze te overheersen. De zoutheid van de kaas verzacht de pittige kant van de chilipasta en geeft tegelijkertijd een romige dimensie aan de combinatie. Parmezaanse kaas heeft daarnaast een lichte nootachtige smaak die goed samengaat met de aardse tonen van de noodles.

De chemie tussen deze ingrediënten werkt door het contrast tussen zacht en pittig, romig en hartig. Deze fusion van Italiaanse en Aziatische smaken benadrukt hoe veelzijdig zowel udon noodles als Parmezaanse kaas kunnen zijn, waarbij gochujang de verbindende factor is die alles samenbrengt in een harmonieus, smaakvol gerecht.

Meer recepten met udon

Op zoek naar meer recepten met udon noodles? Je vindt er hier genoeg! Mijn favoriet is deze noodlebowl met kipgehakt en broccoli.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

15 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 300 gr voorgekookte udon noodles (deze bijvoorbeeld)
  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml (volle/romige) kokosmelk
  • 1 el gochujang
  • 1 stengel bosui
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • zwarte peper
  • olie om in te bakken
WAT MOET JE DOEN:
  1. Snijd de aubergine in kleine blokjes en de knoflook in dunne plakjes.
  2. Laat de noodles 1 minuut weken in warm/kokend water zodat ze losraken.
  3. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de aubergine met wat peper en zout. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en bak mee totdat de aubergine zacht en gaar is.
  4. Voeg nu de gochujang toe samen met de kokosmelk, mix en breng het geheel zachtjes aan de kook. Zet daarna het vuur laag en voeg de udon noodles toe met de helft van de Parmezaanse kaas. Mix goed. Vind je de saus echt te dik? Dan kan je hem verdunnen met extra water of kokosmelk.
  5. Hak de bosui in dunnen ringen. Verdeel de gochujang udon pasta over de borden en garneer met de overige Parmezaan, de bosui en wat zwarte peper.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept