Black bean bao buns: klaar in slechts 10 minuten en het allerlekkerste recept voor het diner!

Wat zijn bao buns?

Bao buns, ook bekend als “baozi” of simpelweg “bao,” zijn zachte, gestoomde broodjes die hun oorsprong vinden in de Chinese keuken. Ze zijn populair in heel Azië en worden vaak gevuld met verschillende ingrediënten, zowel hartig als zoet. De herkomst van bao buns gaat terug tot de Chinese Han-dynastie, meer dan 1.800 jaar geleden. Volgens de legende werden ze uitgevonden door de militaire strateeg Zhuge Liang, die ze oorspronkelijk gebruikte als offergaven.

Traditioneel worden bao buns gemaakt van een deeg van tarwebloem, water, suiker, gist, en een beetje olie, wat ze hun kenmerkende lichte en luchtige textuur geeft. Het deeg wordt in kleine porties verdeeld, gevuld met ingrediënten zoals varkensvlees, kip, groenten of zoete pasta’s, en vervolgens gestoomd tot ze zacht en donzig zijn. Het stomen van de broodjes zorgt ervoor dat ze hun vocht vasthouden, wat resulteert in een heerlijk zachte en elastische textuur.

In de moderne keuken zijn bao buns geëvolueerd en worden ze vaak gevuld met een breed scala aan creatieve vullingen. Dit varieert van klassieke smaken zoals geroosterd varkensvlees met hoisinsaus tot meer eigentijdse combinaties zoals krokante kip, gepekelde groenten en pittige mayo. Ze zijn populair geworden in street food-markten en trendy restaurants over de hele wereld vanwege hun veelzijdigheid en unieke smaakervaring.

Bao buns zijn een perfecte combinatie van zachte textuur en smaakvolle vulling, wat ze tot een geliefd gerecht maakt in zowel traditionele als moderne keukens.

Waarom zijn zwarte bonen gezond?

Zwarte bonen zijn een gezonde keuze vanwege hun hoge voedingswaarde en veelzijdigheid. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, waardoor ze een uitstekende vleesvervanger zijn in vegetarische en veganistische maaltijden. Daarnaast bevatten ze veel vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Zwarte bonen zijn ook een goede bron van ijzer, magnesium, en foliumzuur, essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan de energiestofwisseling en de algehele gezondheid.

Als eiwitbron zijn zwarte bonen ideaal omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten wanneer gecombineerd met granen, zoals rijst of quinoa. Dit maakt ze een compleet eiwit, vergelijkbaar met vlees, maar dan met minder verzadigde vetten en cholesterol. Bovendien hebben ze een lage glycemische index, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Hierdoor zijn zwarte bonen een voedzame en gezonde toevoeging aan elke maaltijd.

Probeer ook eens deze zwarte bonen brownies!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 4 bao buns
  • 1 kleine witte ui
  • 1 pakje BOON zwarte bonen in teriyakisaus
  • twee handjes fijne ijsbergsla
  • 4 el atjar
  • verse koriander
  • 1 rode peper, in dunne ringen
  • 1 tl sesamzaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de bao’s volgens de aanwijzingen op de verpakking of volgens de uitleg in de inleiding.
  2. Snipper de ui en verhit wat olie in een keukenpan. Fruit hierin de ui en voeg wat chiliflakes toe naar smaak. Bak een paar minuten aan en voeg dan de zwarte bonen toe en verwarm een paar minuten mee.
  3. Beleg de bao buns met de zwarte bonen in teriyakisaus, ijsbergsla, atjar, koriander, rode peper, sesamzaadjes en top af met wat peper en zout.
  4. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept