De complete guide om jouw foodfotografie naar een hoger level te tillen!

foodfotografie spullen voor foodbloggers

Ben jij een startende foodie of ben je al een doorgewinterde foodfotograaf? Hoe je hier dan ook bent beland: je hebt in ieder geval interesse in alles wat te maken heeft met foodfotografie! Jouw Instagramf timeline zal dan ook vast en zeker gevuld zijn met de meest prachtige foodfoto’s. Het eten op de foto’s wordt tentoongesteld op het mooiste servies en gefotografeerd vanuit de mooiste hoeken. Dat wil jij ook! Maar wat heb je daar wel niet allemaal voor nodig? Een heleboel foodfotografie benodigdheden. Ik laat je in deze blog zien wat je allemaal nodig hebt als foodfotograaf en ik tip je mijn favoriete producten. 

Inmiddels ben ik al zo’n zes jaar actief als foodblogger en heb ik een bonte verzameling aan spullen bij elkaar weten te sprokkelen. Ik ben erachter gekomen welke producten ik fijn en onmisbaar vind en welke producten juist helemaal niet zo noodzakelijk zijn. Een goede foodfotograaf of foodblogger heeft naar mijn mening de volgende vijf dingen nodig: een spiegelreflex- of systeemcamera, een statief, een reflectiescherm, 2-3 verschillende backdrops en een aantal mooie props. Spoiler alert: het aanschaffen van deze dingen maken je niet meteen een expert. Het maken van mooie foodfoto’s vergt natuurlijk training. Door veel te oefenen word je vanzelf beter. Scroll maar eens helemaal naar onder in mijn Instagramfeed. Dan zie je hoe ik begonnen ben! Practice makes perfect.

1. De camera

Voordat je kunt beginnen met het maken van foto’s moet je natuurlijk een camera aanschaffen. Er zijn een heleboel foodies die hun foto’s maken met hun mobiel en daar is natuurlijk niets mis mee. Wanneer je serieus aan de slag wil met foodfotografie raad ik je echter aan om een spiegelreflex- of systeemcamera te kopen. Dat is een van de belangrijkste foodfotografie benodigdheden. Voor een leek is het verschil misschien moeilijker te zien wanneer je een foto met een spiegelreflexcamera vergelijkt met een foto gemaakt door de nieuwste iPhone, maar als je dieper in de foto duikt zie je wel degelijk verschillen. Een spiegelreflexcamera neemt bijvoorbeeld veel meer licht op dan een mobiele telefoon. Dit heeft alles te maken met de sensor die erin zit. Bovendien is het bij een mobiele telefoon lastig om te spelen met het diafragma (de scherptediepte). Wanneer je een foto maakt met je telefoon zal alles scherp zijn. Als je een foto maakt met een camera kun je de camera zo instellen dat de achtergrond vervaagt. Dit geeft je foto’s net dat beetje extra!

Een camera hoeft helemaal niet duur te zijn. Ik begon met een instapmodel van Canon en daar heb ik tot twee maanden geleden zo’n vier jaar lang foto’s mee gemaakt. Ik had de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS en die heb ik gekocht voor ongeveer €350,-. Helaas zie ik dat hij nergens meer verkrijgbaar is, maar dat hij een opvolger heeft: de Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II. Deze is een stukje duurder, namelijk €539,-. Er zijn goedkopere alternatieven, bijvoorbeeld deze. Je zal merken dat veel camera’s niet of nauwelijks leverbaar zijn momenteel. Dit komt door een wereldwijd chiptekort. Je kunt vaak wel overal camera’s pre-orderen. Bekijk of bezoek eventueel ook gespecialiseerde tweedehands camerazaken.

Na vier jaar vond ik het tijd om mijn camera eens te upgraden. Ik kende alle snufjes op mijn camera inmiddels en wilde graag wat nieuws. Ik heb dit maal niet gekozen voor een spiegelreflexcamera, maar een systeemcamera. Het verschil? Een systeemcamera heeft geen spiegel. Het licht valt bij de systeemcamera direct op de beeldsensor en zo wordt een elektronisch beeld gemaakt. Dit is een beetje een technisch verhaal, dus ik zou je zeker aanraden het verschil even te Googelen. Het is wel zo dat er momenteel enorm geïnnoveerd wordt op het gebied van systeemcamera’s. Verschillende grote namen in de fotografiewereld zeggen dat dit wel eens de toekomst kan zijn. Ik heb gekozen voor een systeemcamera, omdat hij een stuk compacter is dan een spiegelreflexcamera. Bovendien zie je meteen wat de instellingen met het beeld doen. Super handig! Ik heb gekozen voor de Canon EOS R6 met RF 24-70mm f/2.8 L IS USM lens. Echt een rib uit mijn lijf, maar tot nu toe ben ik ZO blij met het resultaat. Dus zeker de moeite waard om eens te kijken wat voor camera jij wil toevoegen aan jouw lijstje met foodfotografie benodigdheden.

2. Statieven

Een statief is essentieel voor het maken van goede foto’s (en video’s). Je hebt je handen vrij en kunt een langere sluitertijd hanteren. Kortom: je foto’s worden echt stukken beter. Ik schiet 90% van al mijn foto’s middels een statief. Maar welke statief heb je dan nodig? Ik leg het je uit. Ik gebruik drie soorten hoeken voor mijn foodfoto’s, namelijk flat lay (van boven), van voren en een hoek van 45 graden. Dit doe ik allemaal met het statief.

Dit statief (€89,99) heb ik onlangs gekocht en is geschikt voor alle hoeken. Bij dit statief kun je de arm op drie verschillende manieren bevestigen. Je kunt hem gewoon op de normale manier zetten, op de horizontale flatlay manier én je kunt de camera aan de onderkant van de arm monteren. Zo hangt hij als het ware tussen de poten en kun je ook op een makkelijke manier van boven fotograferen. Ik zou altijd gaan voor een kwalitatief (en misschien iets duurder) statief dan een hele goedkope. De goedkopere zijn vaak helemaal niet stabiel en soms ook niet geschikt voor zwaardere camera’s.

Ik raad je ook zeker aan om een mobielhouder aan te schaffen. Ik gebruik altijd deze. Deze mobielhouder heeft hetzelfde schroefgat wat zich ook aan de onderkant van de camera bevindt. Hierdoor kun je het klepje van je statief wat je normaal gesproken in je camera draait, ook in deze houder draaier. Zo kun je je mobiele telefoon dus ook op het statief bevestigen. Ideaal voor bijvoorbeeld het filmen van reels. Hij is ook geschikt voor alle soorten telefoons, want je kunt de grootte aanpassen. Onmisbaar op het lijstje van foodfotografie benodigdheden!

3. Reflectiescherm

Wanneer je eenmaal beschikt over een camera en een statief kan het echte werk beginnen! Ik schiet al mijn foto’s met daglicht en maak zelden tot nooit gebruik van een daglichtlamp. Natuurlijk licht vind ik mooier en bovendien vind ik het lastig werken met een daglichtlamp. Het is gewoon nooit precies zoals ik het wil. Belichting is naar mijn mening een van de sleutels tot een mooie foto. Ik zorg er altijd voor dat het daglicht van rechts of van voren komt, zodat mijn object mooi belicht is. Aan de weerszijde plaats ik dan een reflectiescherm om het daglicht terug te kaatsen op de linkerkant van mijn object. Ik gebruik dit reflectiescherm. Deze heeft een witte en zilveren kant. Meestal gebruik ik wit, maar op echt donkere dagen gebruik ik zilver. Dan weerkaatst het nog feller terug. Zo’n scherm is echt een must!

4. Backdrops

Je kunt je mooie gerecht natuurlijk tentoonstellen op de glimmende witte keukentafel of bekraste houten vloer, maar er zijn betere opties! Ik maak gebruik van backdrops. Deze platen of flexibele ondergronden dienen als canvas voor mijn foodfoto’s. Zelf heb ik er een stuk of tien, maar er zijn er drie die ik veel gebruik. Persoonlijk zou ik je aanraden om niet heel veel verschillende backdrops te gebruiken. Je wil namelijk een beetje continuïteit en herkenbaarheid creëren in jouw feed en foodfoto’s. Dat doe je dus met een vast palet van foodfotografie benodigdheden. Ik gebruik meestal een lichtroze, donkerroze en crèmekleurige. Deze drie kleuren passen erg mooi bij elkaar en bovendien zijn ze herkenbaar voor de mensen die mij al langer volgen. Ik zou niet al te felle/gekke kleuren gebruiken, omdat dit afleidend kan zijn voor hetgeen waar je juist de aandacht op wil richten: het gerecht. Ga dus voor zachte kleuren. Ook gaat mijn voorkeur uit naar matte backdrops, want je wil geen glinstering of weerkaatsing van het licht op je ondergrond. Dit zie je namelijk op de foto. Hieronder volgt een lijstje met mijn favoriete backdropshops!

 • Elvan Ünlü backdrops. De backdrops van Elvan zijn van super fijne kwaliteit. Ze zijn mat, makkelijk oprolbaar en ze kreuken niet! Hier zie je een foto met mijn favoriete kleur.
 • Foodborden. Deze backdrops zijn harde board ondergronden. Heel makkelijk om af te doen met een vaatdoek en van hele goede kwaliteit. Wel prijzig!
 • Foto achtergronden. Ik heb verschillende backdrops van deze website. Ik heb er een paar van het materiaal lux. Super fijn en oprolbaar. Als je close-ups neemt zie je wel een soort ribbellijntje lopen over het materiaal. Je kunt ook gaan voor board. Dat vind ik persoonlijk fijner werken. Kun je ze ook weer handig schoonmaken! Het neemt alleen dus wel meer ruimte in beslag, want board kun je niet oprollen. Groot voordeel: alle backdrops zijn goed betaalbaar!
 • Zelf maken. Je kunt ook gemakkelijk zelf backdrops maken. Ik heb ooit bij de Gamma een witte plaat op maat laten snijden (90×60) voor een tientje en er vervolgens zelfklevend folie in verschillende printjes bijgekocht. Dit kun je er gewoon opplakken en zo heb je een eigen achtergrond! Je kunt ook met plamuur zelf op een houten plaat een witte backdrop maken. Er zijn genoeg tutorials te vinden op internet!

5. Props

Er zijn een heleboel verschillende stijlen te ontdekken in foodblogland. Sommige foodbloggers houden hun foto’s erg clean door heel weinig attributen te gebruiken. Soms slechts alleen een bord en wat kruimels. Andere foodbloggers bouwen een hele setting op met heel veel verschillende bestekjes, potjes en bordjes. Je moet er zelf achterkomen wat jij mooi vindt! Ook hier geldt weer dat continuïteit belangrijk is. Probeer in elke foto dezelfde stijl te creëren: druk, minimalistisch, veel kleur of weinig kleur. Kies wat jij wil en pas het overal toe. Zo worden jouw foto’s herkenbaar.

Welke stijl je ook kiest: je hebt mooie props nodig. Props zijn alle attributen die je gebruikt bij het stylen van de foto. Dus het bord waarop je het gerecht serveert, het bestek, de potjes, pannetjes, servetten en ga zo maar door. Ik heb zelf een enorme kast vol en deel hieronder een lijstje met mijn favoriete propwinkels.

 • H&M Home
 • Zara Home
 • Dille en Kamille
 • Søstrene Grene
 • Made.com
 • Xenos
 • Hema
 • Casa
 • Kringloopwinkels

En nu?

Hopelijk heb ik je niet te veel overwhelmed met al deze informatie en foodfotografie benodigdheden. Doe er in ieder geval je voordeel mee. Twijfel je nog of je een camera en statief moet kopen? Hou het dan gewoon nog lekker bij je telefoon. Wil je niet al te veel geld spenderen aan props of backdrops? Maak ze dan zelf en ga op zoektocht in de kringloop of op rommelmarkten. Ben jij inmiddels wel toe aan wat nieuws? Neem dan zeker een kijkje bij alle winkels en backdropshops die ik hierboven heb genoemd. Je kijkt er vast en zeker je ogen uit!

Heb je naar aanleiding van dit artikelen nog vragen, opmerkingen, tips of suggesties? Stuur me dan vooral een berichtje op Instagram! Ik wens je heel veel succes met het maken van selectie van foodfotografie benodigdheden!