Zalm crudo met edamame: het perfecte voorgerecht. Het liefst kook ik elke dag een driegangendiner. Echt waar! Dus nu Sinterklaas ons land heeft verlaten, kan ik eindelijk helemaal los met de recepten voor de feestdagen. Deze zalm crudo met edamame is super snel klaar, fantastisch van smaak en bovendien een plaatje om te zien.

Wat betekent crudo?

Wat betekent zalm crudo eigenlijk? Het woord “crudo” komt uit het Italiaans en betekent “rauw” of “onbewerkt”. In gerechten, zoals zalm crudo, verwijst het naar een bereidingswijze waarbij de zalm dun gesneden of in dunne plakjes wordt geserveerd, meestal rauw of licht gemarineerd. Deze term wordt vaak gebruikt in de culinaire wereld om aan te duiden dat een gerecht met rauwe vis of vlees op een verfijnde manier is bereid en gepresenteerd, vaak met toevoeging van enkele smaakvolle ingrediënten zoals citrussap, olijfolie, kruiden of andere dressings. In deze zalm crudo met edamame maak ik gebruik van een dressing op basis van sojasaus, zodat het een Aziatisch tintje krijgt.

Meer voorgerechten

Ben je op zoek naar meer voorgerechten voor de feestdagen? Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met brie, jam en rozemarijn of deze crostini met edamame, harissa en feta?

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

15 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 125 gr zalmmoot in dunne plakjes
  • 2-3 el edamame
  • ½ rode peper
  • ½ sjalot 
  • ½ limoen
  • Verse koriander naar smaak
  • 1 el sesamzaadjes 
  • Zwarte peper

    Voor de dressing
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt 
  • 1/2 tl geraspte gember
  • 3 el olijfolie 
  • 1 el sesamolie
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl rijstazijn 
  • 1 tl sriracha 
  • sap van 1 limoen
WAT MOET JE DOEN:
  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en zet even in de koelkast. 
  2. Hak de sjalot en rode peper in heel dunne plakjes. 
  3. Verdeel de plakjes zalm over een bord. Giet vervolgens de saus erover en bestrooi met de sjalot, rode peper en edamame. Garneer met peper, zout, sesamzaadjes en koriander. 
  4. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept