Ik verhuis komende zaterdag naar Spanje en om alvast in de Mediterraanse sferen te komen, wordt het tijd voor een recept met een Mediterraans tintje. Deze kableujauw uit de oven met olijven en tomaat is smaakvol, lekker én gewoon hartstikke voedzaam. Hij staat zo op tafel. Lekker om zo los te eten of om er bijvoorbeeld een pasta of salade bij te eten.

Wat is de Mediterrane keuken?

De Mediterrane keuken omvat de culinaire tradities van landen rondom de Middellandse Zee, zoals Italië, Griekenland, Spanje, Turkije, en Marokko. Deze keuken staat bekend om het gebruik van verse, lokale ingrediënten en eenvoudige bereidingswijzen. Olijfolie is een centraal element, gebruikt voor koken en als smaakmaker. Groenten zoals tomaten, aubergines, paprika’s, en courgettes vormen een groot deel van de maaltijden, vaak bereid met knoflook en verse kruiden zoals basilicum, oregano en peterselie.

Fruit, noten, granen, en peulvruchten zijn ook prominent aanwezig, net als vis en zeevruchten, dankzij de nabijheid van de zee. Hoewel vlees minder vaak de hoofdrol speelt, worden lamsvlees, kip, en geitenvlees regelmatig gebruikt. Kaas en yoghurt, vaak van schapen- of geitenmelk, worden ook veel geconsumeerd.

De Mediterrane keuken wordt gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen, zoals een lagere incidentie van hartziekten. Dit komt door de nadruk op gezonde vetten, vezelrijke groenten, en de consumptie van vis. Daarnaast speelt de eetcultuur een rol; maaltijden worden vaak in een ontspannen, sociale setting genuttigd, wat bijdraagt aan het algemene welzijn.

Kabeljauw uit de oven met olijven en tomaat

Kabeljauw met olijven en tomaat is smaakvol door de combinatie van milde, zachte vis met de hartige en zoute smaken van olijven. De tomaten voegen een lichte zuurgraad en zoetheid toe, die het gerecht in balans brengt. Olijfolie en knoflook versterken de smaken, terwijl verse kruiden zoals basilicum of oregano een aromatische dimensie geven. De delicate textuur van kabeljauw neemt de rijke smaken van de ingrediënten goed op, waardoor elk hapje vol en bevredigend smaakt. Deze mix van eenvoudige, maar krachtige mediterrane ingrediënten zorgt voor een harmonieus en smaakvol gerecht.

Meer visrecepten

Ben je op zoek naar meer recepten met vis? Wat dacht je van deze romige pasta met zalm, spinazie en doperwt of deze taco’s met vissticks en frisse koolsalade.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 1 witte ui
  • 1 teentjes knoflook
  • 200 gr tomaten van Mutti
  • 200 gr gekleurde tomaten
  • 1 tl chiliflakes
  • 50 ml droge witte wijn (ik gebruik deze Pinot Grigio)
  • 50 gr groene olijven
  • 50 gr zwarte olijven
  • 1 el kappertjes
  • 2 kabeljauwfilets
  • 1/2 citroen
  • verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in (of gebruik bij stap 2 een ovenbestendige pan).
  2. Snipper de ui en pers het teentje knoflook uit. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de chiliflakes toe en bak even mee. Voeg dan de tomatensaus, gekleurde tomaten en knoflook toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout en bak 10 minuten totdat de tomaten zacht worden. Plet ze dan met een vork tot een grove saus en mix de wijn, olijven en kappertjes erdoor.
  3. Verdeel de saus nu oven de ovenschaal (of laat hem in de pan als een ovenbestendige pan gebruikt). Leg de kabeljauwfilets in de saus en besprenkel met wat peper en zout. Schuif voor 20 min. in de oven.
  4. Haal de ovenschaal uit de oven en garneer met het sap van de citroen en de verse basilicum.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept