De rode biet is weer volop verkrijgbaar, dus tijd om er een lekker recept mee te maken. Deze pita’s met geroosterde biet en feta zijn zo ongelooflijk lekker dat je er van blijft eten. Ook lekker als voorgerechtje of als borrelhap.

Het rode bietenseizoen

Rode bieten zijn een veelzijdige en voedzame groente die bekend staat om hun aardse smaak en felrode kleur. Deze groente is rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine C, vezels, en antioxidanten. Rode bieten zijn niet alleen gezond, maar ook verrassend veelzijdig in de keuken. Je kunt ze rauw in salades eten, roosteren, koken, of zelfs in smoothies verwerken voor een natuurlijke kleur- en smaakboost.

Het seizoen van rode bieten loopt voornamelijk van juli tot en met oktober. In deze maanden zijn ze op hun best en kun je ze vers van het land kopen. Het is dan ook de ideale periode om rode bieten te verwerken in allerlei gerechten. Buiten het seizoen zijn rode bieten vaak nog steeds verkrijgbaar, maar dan meestal uit de koelcel of geïmporteerd uit andere landen. Hoewel deze bieten nog steeds voedzaam zijn, is de smaak en textuur van verse, seizoensgebonden bieten vaak beter.

Naast hun heerlijke smaak hebben rode bieten verschillende gezondheidsvoordelen. Ze staan bekend om hun vermogen om de bloeddruk te verlagen dankzij het hoge gehalte aan nitraten, wat de bloedvaten helpt ontspannen en verwijden. Bovendien zijn ze goed voor de spijsvertering vanwege hun hoge vezelgehalte en kunnen ze bijdragen aan een betere sportprestatie door het verbeteren van de bloeddoorstroming.

Dus, als je op zoek bent naar een seizoensgebonden groente die zowel lekker als voedzaam is, zijn rode bieten een uitstekende keuze!

Pita geroosterde biet met feta

Rode biet en feta gaan goed samen vanwege de perfecte balans tussen smaken en texturen. Rode biet heeft een aardse, zoete smaak en een zachte, sappige textuur. Dit contrasteert prachtig met de zoute, scherpe en romige smaak van feta. De zoutigheid van feta versterkt de natuurlijke zoetheid van de biet, terwijl de romige structuur van de kaas een aangenaam tegenwicht biedt aan de stevigheid van de biet. Bovendien zorgt het kleurcontrast tussen de felrode biet en de witte feta voor een visueel aantrekkelijke combinatie, wat gerechten niet alleen smakelijk, maar ook aantrekkelijk maakt om te serveren.

Probeer ook eens deze plaattaart met gekleurde bieten!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten + 45 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 4 kleine pita’s
  • 300 gr rauwe rode bieten
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 50 gr feta
  • 2 el Hoemoes rode biet
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • kiemgroente
  • 2 el granaatappelpitten
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de bieten en snijd in kleine stukken. Leg op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, het uienpoeder en knoflookpoeder. Masseer alles goed in en schuif voor 45 minuten in de oven.
  2. Verwarm de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking en besmeer ze met de hoemoes. Beleg met de geroosterde bieten, feta, kiemgroente en granaatappelpitjes en top af met wat peper en zout naar smaak.
  3. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept