Butter beans met naan en rijst: een eiwitrijke maaltijd om je vingers bij af te likken. Deze butter beans is een vegetarische variant van de welbekende Indiase butter chicken. De kip wordt hier vervangen met bonen. In combinatie met verse kruiden, naan en fluffy rijst is dit een parel van een maaltijd.
Vegetarische butter chicken
Butter chicken, ook wel bekend als murgh makhani, vindt zijn oorsprong in Delhi, India. Het gerecht werd in de jaren 1950 gecreëerd door de chefs van het beroemde restaurant Moti Mahal. Ze gebruikten overgebleven gegrilde kip (tandoori kip) en combineerden deze met een romige tomatensaus, boter en kruiden om een nieuw, smaakvol gerecht te maken. Butter chicken is sindsdien wereldwijd populair geworden en staat symbool voor de rijke smaken van de Indiase keuken.
Butter beans is een vegetarische variant van het populaire Indiase gerecht butter chicken. In plaats van kip worden bonen (limabonen of cannellini bonen) gebruikt, die een vergelijkbare romige en rijke textuur bieden. De bonen worden gekookt in een smaakvolle tomatensaus met boter en traditionele Indiase kruiden, net zoals bij het originele gerecht. Hierdoor kunnen vegetariërs ook genieten van de heerlijke smaken van butter chicken, zonder vlees te gebruiken. Doordat de kip niet hoeft te garen, maar de bonen alleen verwarm hoeven te worden staat dit gerecht supersnel op tafel.
Butter beans met naan
De saus van deze heerlijke butter beans met naan bestaat uit kokosmelk, gezeefde tomaten, garam masala en kurkuma. Hier voeg ik dan nog chiliflakes aan toe, maar je kunt ook een verse rode peper gebruiken. Liever niet pittig? Dan laat je dit gewoon achterwege. Je kunt dit gerecht ook enkel met rijst of enkel met naan serveren, maar ik hou van allebei!
Geef een reactie