Butter beans met naan en rijst: een eiwitrijke maaltijd om je vingers bij af te likken. Deze butter beans is een vegetarische variant van de welbekende Indiase butter chicken. De kip wordt hier vervangen met bonen. In combinatie met verse kruiden, naan en fluffy rijst is dit een parel van een maaltijd.

Vegetarische butter chicken

Butter chicken, ook wel bekend als murgh makhani, vindt zijn oorsprong in Delhi, India. Het gerecht werd in de jaren 1950 gecreëerd door de chefs van het beroemde restaurant Moti Mahal. Ze gebruikten overgebleven gegrilde kip (tandoori kip) en combineerden deze met een romige tomatensaus, boter en kruiden om een nieuw, smaakvol gerecht te maken. Butter chicken is sindsdien wereldwijd populair geworden en staat symbool voor de rijke smaken van de Indiase keuken.

Butter beans is een vegetarische variant van het populaire Indiase gerecht butter chicken. In plaats van kip worden bonen (limabonen of cannellini bonen) gebruikt, die een vergelijkbare romige en rijke textuur bieden. De bonen worden gekookt in een smaakvolle tomatensaus met boter en traditionele Indiase kruiden, net zoals bij het originele gerecht. Hierdoor kunnen vegetariërs ook genieten van de heerlijke smaken van butter chicken, zonder vlees te gebruiken. Doordat de kip niet hoeft te garen, maar de bonen alleen verwarm hoeven te worden staat dit gerecht supersnel op tafel.

Butter beans met naan

De saus van deze heerlijke butter beans met naan bestaat uit kokosmelk, gezeefde tomaten, garam masala en kurkuma. Hier voeg ik dan nog chiliflakes aan toe, maar je kunt ook een verse rode peper gebruiken. Liever niet pittig? Dan laat je dit gewoon achterwege. Je kunt dit gerecht ook enkel met rijst of enkel met naan serveren, maar ik hou van allebei!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 500 gr cannellini bonen (ik gebruik deze van BOON)
  • 120 gr pandanrijst
  • 2 naans
  • 15 gr ongezouten roomboter
  • 150 ml gezeefde tomaten
  • 200 ml romige kokosmelk
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chiliflakes
  • sap van rasp van 1 limoen
  • verse koriander naar smaak
  • peper en zout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een pan met water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de naans ook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Spoel de bonen af. Smelt de roomboter in een pan en voeg hier de bonen aan toe. Bak 1 minuut en voeg dan de garam masala, kurkuma en wat peper en zout toe. Bak opnieuw een minuutje en voeg dan de gezeefde tomaten en kokosmelk toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 5 minuten pruttelen.
  3. Voeg het limoensap en de rasp toe en mix. Voeg naar smaak nog extra peper, zout of chiliflakes toe.
  4. Verdeel de rijst over de borden en schep de butter beans erbij. Garneer met de naan, verse koriander en extra chiliflakes.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept