Uitpakken tijdens de lunch, brunch of borrel? Wat dacht je van een courgette galette met feta! Een galette is een Franse term voor een platte, ronde en vrij dunne taart of pannenkoek gemaakt van een eenvoudig deeg van bloem, boter, water en zout. Galettes zijn populair in Bretagne, een regio in het westen van Frankrijk, en worden traditioneel gemaakt met boekweitmeel en gevuld met hartige ingrediënten zoals spek, eieren en kaas, of zoete ingrediënten zoals fruit en suiker. Ze worden vaak gebakken op een hete stenen plaat en geserveerd als ontbijt, lunch of diner. Galettes zijn een heerlijke en eenvoudige manier om te genieten van de smaken van de Franse keuken.
Ik maakte een eenvoudigere variant die je in nog geen 10 minuten in de oven hebt staan. Zo gebruikte ik een vel rond bladerdeeg uit de supermarkt die ik besmeerde met roomkaas en belegde met de courgette. Ik topte de galette af met tuinkers, tijm, honing en feta. Een heerlijke vegetarische plaattaart was het resultaat!
Courgette galette met feta
Deze courgette galette met feta is eigenlijk ook wel een hartige plaattaart te noemen. Voor het deeg ik gebruikte ik een soort quiche/bladerdeeg die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. De vulling bestaat uit courgette. Courgette is een groente die over het algemeen beschikbaar is vanaf de lente tot in de herfst, afhankelijk van de regio en het klimaat waarin het wordt geteeld. Het wordt vaak geassocieerd met de lente en zomer, omdat het in die tijd van het jaar op zijn hoogtepunt is en gemakkelijker verkrijgbaar is. Je merkt nu ook in de supermarkt en op markt dat ze goedkoper én een stuk groter zijn dan normaal. Dat komt omdat nu de tijd is!
Meer plaattaarten
Op zoek naar meer inspiratie voor plaattaarten voor bij de brunch, lunch of borrel? Wat dacht je van deze plaattaart caprese met burrata of deze Aziatische plaattaart met teriyaki vega kip en paksoi. Allebei super makkelijk om te maken en een feestje om te eten!
Geef een reactie