Uitpakken tijdens de lunch, brunch of borrel? Wat dacht je van een courgette galette met feta! Een galette is een Franse term voor een platte, ronde en vrij dunne taart of pannenkoek gemaakt van een eenvoudig deeg van bloem, boter, water en zout. Galettes zijn populair in Bretagne, een regio in het westen van Frankrijk, en worden traditioneel gemaakt met boekweitmeel en gevuld met hartige ingrediënten zoals spek, eieren en kaas, of zoete ingrediënten zoals fruit en suiker. Ze worden vaak gebakken op een hete stenen plaat en geserveerd als ontbijt, lunch of diner. Galettes zijn een heerlijke en eenvoudige manier om te genieten van de smaken van de Franse keuken.

Ik maakte een eenvoudigere variant die je in nog geen 10 minuten in de oven hebt staan. Zo gebruikte ik een vel rond bladerdeeg uit de supermarkt die ik besmeerde met roomkaas en belegde met de courgette. Ik topte de galette af met tuinkers, tijm, honing en feta. Een heerlijke vegetarische plaattaart was het resultaat!

Courgette galette met feta

Deze courgette galette met feta is eigenlijk ook wel een hartige plaattaart te noemen. Voor het deeg ik gebruikte ik een soort quiche/bladerdeeg die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. De vulling bestaat uit courgette. Courgette is een groente die over het algemeen beschikbaar is vanaf de lente tot in de herfst, afhankelijk van de regio en het klimaat waarin het wordt geteeld. Het wordt vaak geassocieerd met de lente en zomer, omdat het in die tijd van het jaar op zijn hoogtepunt is en gemakkelijker verkrijgbaar is. Je merkt nu ook in de supermarkt en op markt dat ze goedkoper én een stuk groter zijn dan normaal. Dat komt omdat nu de tijd is!

Meer plaattaarten

Op zoek naar meer inspiratie voor plaattaarten voor bij de brunch, lunch of borrel? Wat dacht je van deze plaattaart caprese met burrata of deze Aziatische plaattaart met teriyaki vega kip en paksoi. Allebei super makkelijk om te maken en een feestje om te eten!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

25 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (1 galette):
  • 1 rol quiche-taartdeeg (deze, die is rond van vorm!) of gebruik bladerdeeg
  • 1 grote courgette
  • 1 ei
  • 2 el kruidenkaas (of naturel zuivelspread + versgehakte bieslook mixen)
  • 2 el honing
  • 50 gr feta
  • tuinkers
  • verse tijm
  • sesamzaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Rol het deeg uit oven de bakplaat en prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Besmeer het deeg met de roomkaas en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  3. Snijd de courgette in dunne plakjes en leg op de roomkaas. Werk in een rondje en zorg dat ze elkaar overlappen. Blijf ongeveer 10 cm van de rand af. Vouw de randen vervolgens dicht over de courgetteplakjes heen zodat je de vorm van de foto krijgt.
  4. Klop het ei los en besmeer de randen van het deeg ermee. Top af met de sesamzaadjes. Bestrijk de courgetteplakjes die nog zichtbaar zijn met wat olijfolie.
  5. Bak de courgette galette in ongeveer 15-20 minuten goudbruin.
  6. Verbrokkel de feta boven de courgette galette en verdeel de honing, tuinkers en tijm erover. Breng op smaak met nog wat peper en zout.
  7. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept