Frittata met gerookte zalm en groene asperges: het allermooiste én lekkerste gerecht voor je ontbijt, lunch, brunch, diner of snack. En hij is ook nog eens gemakkelijk aan te passen aan het seizoen. Zijn de asperges niet in het seizoen? Ga dan voor bijvoorbeeld courgette, broccoli, spinazie of pompoen.

Wat is een frittata?

Een frittata is een Italiaans eiergerecht dat lijkt op een dikke omelet of een quiche zonder korst. Het wordt gemaakt door geklopte eieren te mengen met diverse ingrediënten zoals groenten, kaas, vlees, en kruiden. In tegenstelling tot een klassieke omelet, waarbij de vulling in het midden blijft, worden de ingrediënten bij een frittata door het eimengsel gemengd.

De herkomst van de frittata ligt in Italië, waar het oorspronkelijk werd gemaakt als een eenvoudige manier om restjes op te maken. Het woord “frittata” komt van “friggere,” wat “bakken” betekent. Tegenwoordig is de frittata wereldwijd geliefd vanwege zijn veelzijdigheid, eenvoud en het feit dat het zowel warm als koud heerlijk is.

Eiwitrijke frittata

Een frittata is van nature een eiwitrijk gerecht, omdat eieren een uitstekende bron van eiwitten zijn. Dit maakt het een voedzame keuze voor wie op zoek is naar een vullende en energierijke maaltijd. Door het toevoegen van ingrediënten zoals zalm en cottage cheese wordt de frittata echter nog voedzamer en eiwitrijker. Zalm is rijk aan hoogwaardige eiwitten en omega-3-vetzuren, die bijdragen aan een gezond hart en brein. Cottage cheese, een magere kaasvariant, is ook een geweldige bron van eiwitten en bevat weinig vet.

De combinatie van deze ingrediënten in een frittata zorgt voor een gerecht dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook helpt bij spierherstel en verzadiging. Dit maakt het een slimme keuze voor sporters, mensen die op hun gewicht letten, of iedereen die op zoek is naar een voedzaam en eiwitrijk ontbijt, lunch of diner dat hen langdurig energie geeft.

Meer eiwitrijke recepten

Ben je op zoek naar meer eiwitrijke recepten? Wat dacht je van deze krokante kip bowl, deze noodlebowl, deze butter beans of deze kwarkpannenkoeken.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten + 25 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (1 frittata):
  • 1 rode ui
  • 350 gr groene asperges
  • 150 gr gerookte zalm
  • 1 el olijfolie
  • 110 gr tuinerwten (bevroren)
  • 5 eieren
  • 2 el kruidenroomkaas of cottage cheese
  • 40 gr geraspte oude kaas
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl mosterd
  • verse dille
  • verse bieslook
  • peper en zout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quiche- of andere ronde bakvorm of ovenschaal in.
  2. Snipper de rode ui, maak de groene asperges schoon en snijd in stukken en snijd de zalm in reepjes.
  3. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de asperges en erwten toe samen met wat peper en zout en bak 5 minuten.
  4. Klop de eieren los in een kom samen met de kruidenroomkaas, helft van de geraspte kaas, het knoflookpoeder, de mosterd en wat peper en zout. Voeg hier vervolgens de gebakken groenten en gerookte zalm aan toe en mix alles door elkaar.
  5. Stort het mengsel in de bakvorm of ovenschaal en verdeel de overige kaas erover. Top af met wat peper en zout en schuif de frittata met gerookte zalm en groene asperges voor 15-20 minuten in de oven totdat de taart in gestold.
  6. Hak de dille en bieslook fijn en garneer de frittata ermee.
  7. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept