Een makkelijke én smaakvolle maaltijd? Deze snelle noodlebowl met kipgehakt en broccoli is in nog geen 15 minuten klaar en is geschikt voor zowel doordeweeks als in het weekend. Je maakt hem met slechts een handjevol ingrediënten en bovendien is dit gerecht hartstikke voedzaam en gezond. Ben je op zoek naar meer gerechten met noodles? Bekijk dan ook deze vega kip cashew wok met noodles of deze rode curry met gehaktballetjes, aubergine en noodles.

Wat zijn udon noodles?

Als het gaat om Japanse noodelgerechten, denken veel mensen aan ramen of soba, maar er is een andere noodelsoort die ook de harten (en smaakpapillen) van velen heeft veroverd: udon noodels. Udon noodels zijn dikke, zachte tarwenoodels die al eeuwenlang een favoriet zijn in de Japanse keuken.

Udon noodels worden vaak geserveerd in een hartige bouillon, gemaakt van sojasaus, dashi (een Japanse bouillon op basis van vis en zeewier) en mirin (een zoete rijstwijn) en worden vaak gegarneerd met groenten, tempura (gefrituurde gerechten) en/of ei. Ze zijn bekend om hun dikke en chewy textuur, wat ze onderscheidt van andere noodelsoorten. Udon noedels zijn veelzijdig en kunnen zowel warm als koud worden geserveerd, afhankelijk van het seizoen en persoonlijke voorkeur. Ik eet ze het liefst warm met crispy groenten, zoals deze broccoli!

De oorsprong van udon noodels gaat terug tot de negende eeuw in Japan, waar ze voor het eerst werden geïntroduceerd door boeddhistische monniken uit China. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een geliefd gerecht in de Japanse keuken en zijn ze te vinden in restaurants en huishoudens over het hele land.

Een van de bekendste gerechten met udon noodels is “Kake Udon”, waarbij de noodels worden geserveerd in een warme bouillon met toppings, zoals lente-uitjes, tempura en/of nori (zeewier). “Zaru Udon” is een populair gerecht waarbij de noodels koud worden geserveerd met een dipsaus en “Nabeyaki Udon” is een hartige hotpot met udon noodels, groenten, vlees of vis en een rijke bouillon.

Udon noodels zijn niet alleen heerlijk, maar ze zijn ook voedzaam. Ze zijn een bron van koolhydraten, vezels en eiwitten en ze bevatten bovendien weinig vet. Daarnaast zijn ze glutenvrij, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie.

Als je een liefhebber bent van noodelgerechten of gewoon op zoek bent naar nieuwe culinaire ervaringen, probeer dan zeker udon noodels uit. Ze zijn een ware smaaksensatie en een heerlijke toevoeging aan je culinaire repertoire. Dus waar wacht je nog op? Aan de slag!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

15 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 200 gr udon noodles
  • 1 broccoli
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot en 2 teentjes knoflook
  • 250 gr kipgehakt
  • 2 el hoisin
  • 1 el ketjap
  • 2 el sojasaus
  • bosui
  • verse peterselie of koriander
  • sesamzaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng twee pannen met water aan de kook. Snijd de broccoli in roosjes en kook ze in een van de twee pannen in 10 minuten beetgaar. In de andere pan kook je de udon noodles gaar.
  2. Snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de sjalot. Voeg vervolgens het kipgehakt toe met een snuf peper en zout en bak rul. Als het gehakt gaar is voeg je de hoisin, ketjap, sojasaus en knoflook toe. Roer goed door en laat even pruttelen zodat de saus indikt.
  3. Snijd ondertussen de bosui en rode peper in ringen en hak de peterselie of koriander fijn.
  4. Voeg de udon noodles en broccoli toe aan de pan met kipgehakt en saus en mix alles goed. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel over de borden en garneer met de bosui, rode peper, sesamzaadjes en peterselie of koriander.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept