Hoe vaak eet jij vis? Ik eet het eigenlijk te weinig. Het is ontzettend snel klaar en altijd makkelijk om te maken. Zo ook deze fantastische ‘sticky’ zalm. Het heeft iets weg van een teriyaki sausje, maar dan nog vele malen lekkerder. En het beste? Het kost je nog geen 10 minuten! Ik serveerde de zalm met zilvervliestrijst, sperziebonen en wat komkommer.
WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
- 2 zalmfilets à 150 gr per stuk
- 150 gr rijst
- 400 gr sperziebonen
- halve komkommer
- 2 teentjes knoflook
- stuk gember ter grootte van een halve duim
- 1 sjalot
- 1 stronk bosui
- 100 ml sojasaus
- 50 ml ketjap
- 1 tl hoisin
- 1 tl sambal
- 1 el honing
- 1 tl sesamzaadjes
- peper en zout
- olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
- Breng twee pannen met gezouten water aan de kook. In de eerste pan kook je de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak de sperziebonen schoon en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar in de tweede pan. Proef of je ze zacht genoeg vindt, voordat je ze afgiet.
- Ondertussen leg je de zalmfilets op een snijdplank of bord en dep ze voorzichtig droog met een stukje keukenpapier.
- Bestrijk de zalmfilets met een beetje olijfolie (ongeveer 1 el per filet) en een flinke snuf peper en zout. Masseer met je handen goed de olie en kruiden over de filets.
- Snipper de sjalot, pers de knoflook uit en rasp de gember.
- Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan. Keer of beweeg ze niet. Ze bakken niet aan. Wanneer de filets tot halverwege zijn gegaard (je ziet het kleurverschil), draai je ze om en doe je nog eens precies hetzelfde. Je kunt ze nog even op de zijkanten bakken als ze nog niet helemaal gaar zijn. Wanneer de filets klaar zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze even apart.
- In de overgebleven olie fruit je de knoflook, sjalot, bosui en gember aan. Voeg na 1 minuut de sambal, hoisin, sojasaus, ketjap en honing toe. Zet het vuur laag en blijf roeren totdat de saus is ingedikt. Wanneer de saus is ingedikt voeg je de zalmfilets weer toe en bak je deze 2 minuten mee. Schep de saus een paar keer over de filets heen, zodat ze goed bedekt zijn.
- Giet de sperziebonen (en eventueel de rijst) af en schep op de borden. Leg de zalmfilets erop. Schenk de overige saus over de zalmfilets en top af met wat sesamzaadjes. Serveer eventueel met schijfjes komkommer.
- Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @studentjekookt!
Deel het recept
Hoe vaak eet jij vis? Ik eet het eigenlijk te weinig. Het is ontzettend snel klaar en altijd makkelijk om te maken. Zo ook deze fantastische ‘sticky’ zalm. Het heeft iets weg van een teriyaki sausje, maar dan nog vele malen lekkerder. En het beste? Het kost je nog geen 10 minuten! Ik serveerde de zalm met zilvervliestrijst, sperziebonen en wat komkommer.
WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
- 2 zalmfilets à 150 gr per stuk
- 150 gr rijst
- 400 gr sperziebonen
- halve komkommer
- 2 teentjes knoflook
- stuk gember ter grootte van een halve duim
- 1 sjalot
- 1 stronk bosui
- 100 ml sojasaus
- 50 ml ketjap
- 1 tl hoisin
- 1 tl sambal
- 1 el honing
- 1 tl sesamzaadjes
- peper en zout
- olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
- Breng twee pannen met gezouten water aan de kook. In de eerste pan kook je de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak de sperziebonen schoon en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar in de tweede pan. Proef of je ze zacht genoeg vindt, voordat je ze afgiet.
- Ondertussen leg je de zalmfilets op een snijdplank of bord en dep ze voorzichtig droog met een stukje keukenpapier.
- Bestrijk de zalmfilets met een beetje olijfolie (ongeveer 1 el per filet) en een flinke snuf peper en zout. Masseer met je handen goed de olie en kruiden over de filets.
- Snipper de sjalot, pers de knoflook uit en rasp de gember.
- Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan. Keer of beweeg ze niet. Ze bakken niet aan. Wanneer de filets tot halverwege zijn gegaard (je ziet het kleurverschil), draai je ze om en doe je nog eens precies hetzelfde. Wanneer de filets gaar zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze even apart.
- In de overgebleven olie fruit je de knoflook, sjalot, bosui en gember aan. Voeg na 1 minuut de sambal, hoisin, sojasaus, ketjap en honing toe. Zet het vuur laag en blijf roeren totdat de saus is ingedikt. Wanneer de saus is ingedikt voeg je de zalmfilets weer toe en bak je deze 2 minuten mee. Schep de saus een paar keer over de filets heen, zodat ze goed bedekt zijn.
- Giet de sperziebonen (en eventueel de rijst) af en schep op de borden. Leg de zalmfilets erop. Schenk de overige saus over de zalmfilets en top af met wat sesamzaadjes. Serveer eventueel met schijfjes komkommer.
- Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!
[…] I loveeee pulled chicken! Het kan gewoon bijna nooit fout gaan. Goed bereide pulled chicken is vaak boterzacht, valt zo uit elkaar en smelt bovendien op je tong. Deze sticky pulled chicken is heerlijk zoet en plakkerig. Precies zoals je zou verwachten! Lekker met rijst en sperziebonen, maar bijvoorbeeld ook op een wrap of broodje! Je maakt het in een handomdraai. Ga jij hem proberen? Of ga jij liever voor de sticky zalm variant? Die vind je hier! […]
[…] om ook wat extra groenten binnen te krijgen tijdens het bbqen. Liever een ander receptje met zalm? Deze sticky zalm is mijn […]