Begin deze maand was ik een klein weekje naar Bologna: dé foodhoofdstad van Italië. In Bologna is de pasta con ragù bedacht en die ken je misschien wel als de pasta bolognese. Tijdens een kookworkshop heb ik geleerd hoe je hem maakt en de échte pasta bolognese met vlees moet zo’n twee uur sudderen. Voor een snelle doordeweekse maaltijd dus niet geschikt. Bovendien probeer ik wat minder vlees te eten, dus het idee voor een vegetarische pasta bolognese kwam al snel naar boven.

Vegetarische pasta bolognese

Het geheim van een goede pastasaus zit hem niet in het gebruik van veel kruiden. Dit zal je snel merken wanneer je zelf je sauzen maakt. Hoe je dan wel een lekkere pastasaus maakt? Met verse groenten! Voor de tomatensaus zelf gebruik ik wel passata uit tijdsoverweging, maar daar voeg ik onder andere vervolgens wortel, bleekselderij en verse basilicum aan toe. Je hebt enkel een klein beetje zout en peper nodig om het geheel op smaak te brengen, maar alle andere verse groenten doen de rest. Als je het lekker vindt, kun je nog rozemarijn en oregano toevoegen. Zonder deze kruiden smaakt het echter ook al fantastisch. Deze vega bolognese is klaar in slechts twintig minuten en ik kan je garanderen dat hij zo ontzettend smaakvol is dat je hem nog vaak zal maken.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (+/- 2 pers.):
  • 200 gr pasta
  • 500 ml passata
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 grote winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode of witte ui
  • 300 gr vegetarisch gehakt (ik gebruik deze)
  • peper en zout
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl oregano
  • (vegan) Parmezaanse kaas
  • verse basilicum
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een kopje kookvocht op tijdens het afgieten.
  2. Snipper de ui en hak de wortel en bleekselderij fijn. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui glazig. Voeg vervolgens de bleekselderij en wortel toe en bak even mee.
  3. Voeg vervolgens het vegetarische gehakt toe en bak 5 minuten mee. Voeg daarna de tomatenpuree en passata toe met een snuf peper en zout, de rozemarijn en oregano. Doe de deksel op de pan en laat een paar minuten pruttelen.
  4. Giet de pasta af en voeg toe aan de saus samen met het pastawater. Laat nog een minuutje garen.
  5. Schep de pasta op de borden en serveer met de verse basilicum en (vegan) kaas.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept

Begin deze maand was ik een klein weekje naar Bologna: dé foodhoofdstad van Italië. In Bologna is de pasta con ragù bedacht en die ken je misschien wel als de pasta bolognese. Tijdens een kookworkshop heb ik geleerd hoe je hem maakt en de échte pasta bolognese met vlees moet zo’n twee uur sudderen. Voor een snelle doordeweekse maaltijd dus niet geschikt. Bovendien probeer ik wat minder vlees te eten, dus het idee voor een vegetarische pasta bolognese kwam al snel naar boven.

Vegetarische pasta bolognese

Het geheim van een goede pastasaus zit hem niet in het gebruik van veel kruiden. Dit zal je snel merken wanneer je zelf je sauzen maakt. Hoe je dan wel een lekkere pastasaus maakt? Met verse groenten! Voor de tomatensaus zelf gebruik ik wel passata uit tijdsoverweging, maar daar voeg ik onder andere vervolgens wortel, bleekselderij en verse basilicum aan toe. Je hebt enkel een klein beetje zout en peper nodig om het geheel op smaak te brengen, maar alle andere verse groenten doen de rest. Als je het lekker vindt, kun je nog rozemarijn en oregano toevoegen. Zonder deze kruiden smaakt het echter ook al fantastisch. Deze vega bolognese is klaar in slechts twintig minuten en ik kan je garanderen dat hij zo ontzettend smaakvol is dat je hem nog vaak zal maken.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (+/- 2 pers.):
  • 200 gr pasta
  • 500 ml passata
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 grote winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode of witte ui
  • 300 gr vegetarisch gehakt (ik gebruik deze)
  • peper en zout
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl oregano
  • (vegan) Parmezaanse kaas
  • verse basilicum
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een kopje kookvocht op tijdens het afgieten.
  2. Snipper de ui en hak de wortel en bleekselderij fijn. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui glazig. Voeg vervolgens de bleekselderij en wortel toe en bak even mee.
  3. Voeg vervolgens het vegetarische gehakt toe en bak 5 minuten mee. Voeg daarna de tomatenpuree en passata toe met een snuf peper en zout, de rozemarijn en oregano. Doe de deksel op de pan en laat een paar minuten pruttelen.
  4. Giet de pasta af en voeg toe aan de saus samen met het pastawater. Laat nog een minuutje garen.
  5. Schep de pasta op de borden en serveer met de verse basilicum en (vegan) kaas.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept