Zelf focaccia maken met olijven en tomaat is echt heel makkelijk, want met dit recept maak je hem zelfs zonder te kneden. Focaccia is een traditioneel Italiaans brood dat op veel plekken een geliefd gerecht is – en terecht. Het bijzondere aan focaccia is de zachte textuur van binnen, terwijl de buitenkant licht knapperig is. Met zijn karakteristieke dimples – de kleine deukjes bovenop – die voor de typische look zorgen, is focaccia een veelzijdige delicatesse die zowel als bijgerecht als hoofdmaaltijd kan dienen.

Zelf focaccia maken

Het maakt niet uit of je nog nooit focaccia hebt gemaakt of dat je een ervaren broodbakker bent, want dit recept voor focaccia is mega makkelijk. Je hoeft alleen alles goed te mengen en daarna laat je het deeg vanzelf rijzen. Ook heb je geen ingewikkelde apparatuur of ingrediënten nodig.

Daarnaast kun je aan de toppings volledig je eigen draai geven. Houd je bijvoorbeeld niet van olijven? Vervang ze dan door iets anders wat jij lekker vindt, zoals misschien rozemarijn, feta, of parmaham. Zelfs zoete toppings zijn een optie; denk bijvoorbeeld aan vijgen, cranberries, of dadels.

Focaccia zonder kneden

Wil je graag Italiaans brood maken zonder kneden, dan is dit recept perfect voor jou! Voor deze no-knead focaccia hoef je alleen de ingrediënten te mengen en een tijdje te laten rijzen. Het resultaat is een heerlijke zachte en fluffy textuur, dus de ideale manier om zelf brood te maken.

Zelf focaccia maken met olijven en tomaat

Welke bloem gebruiken voor focaccia

Traditioneel wordt er voor focaccia tarwebloem van hoge kwaliteit gebruikt, ook wel bekend als ’00’ bloem. Dit type bloem is in feite heel fijn gemalen, wat zorgt voor die perfecte lichte en luchtige textuur.

Heb je alleen gewone bloem in huis? Dat is geen probleem, ook hiermee kun je net zo goed een lekkere focaccia maken. Zelfrijzend bakmeel is daarentegen niet zo handig, omdat hier al een rijsmiddel (bakpoeder) aan is toegevoegd. Voor het maken van brood kun je namelijk beter alleen gist gebruiken, anders krijg je niet dezelfde luchtige textuur.

Welke toppings kun je op focaccia doen?

De mogelijkheden voor toppings op focaccia zijn vrijwel eindeloos. Klassieke Italiaanse ingrediënten zijn rozemarijn, zeezout en olijfolie. Maar je kunt ook eens andere ingrediënten uitproberen, zoals zongedroogde tomaten, olijven, verse kruiden of zelfs gekarameliseerde ui. Het leuke aan focaccia is dat je het naar eigen smaak en voorkeur kunt personaliseren.

Wil je echt iets bijzonders van jouw focaccia maken? Leg jouw toppings dan zo neer dat ze een mooi patroon vormen. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘focaccia bread art’ en dan vind je leuke voorbeelden.

Wat eet je bij focaccia?

Focaccia is een veelzijdig gerecht dat je op veel manieren kunt serveren. Je eet het bijvoorbeeld als hoofdgerecht of borrelhap met verschillende dips, zoals olijfolie, kruidige loaded hummus, of heerlijk romige whipped feta. Ook is het een geweldig bijgerecht, bijvoorbeeld bij deze shakshuka met bonen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

3 uur (+ nacht koelkast)

Social

WAT HEB JE NODIG (1 focaccia):

Voor het deeg

  • 470 gr warm water
  • 2 tl zeezout
  • 1 el olijfolie
  • 7 gr gist
  • 560 gr patentboem

Overig en toppings

  • 6 el olijfolie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano  
  • 2 el zwarte olijven
  • 2 el groene olijven
  • handje gekleurde snoeptomaten
  • zeezout naar smaak
WAT MOET JE DOEN:
  1. Mix het water met het zout, de olijfolie en de gist. Roer met een garde en laat 2 minuten staan. Spatel daarna voorzichtig de bloem erdoor. Dek de kom af met een bord en zet 30 minuten weg op een warme plek om te rijzen.

  2. Maak je handen nat en doe 4 stretch-and-folds. Dit wil zeggen dat je het deeg recht bovenin omhoog trekt en recht onderin weer neerlegt. Draai de kom een kwartslag en herhaal. Doe dit 4 keer tot elke kant aan de beurt is geweest. Maak na elke strecht je handen opnieuw nat, zodat het deeg niet aan de handen blijft plakken. Dek weer af met een bord en lat 30 minuten rijzen. Herhaal deze stap 4 keer.

  3. Dek de kom nu af met vershoudfolie en zet voor 10 uur in de koelkast.
  4. Verdeel een flinke hoeveelheid olijfolie (zo’n 4 el) over een bakplaat en leg het deeg hierop. Verdeel evenredig met je vingers.  Dek wederom af met een theedoek en laat nog 1 uur rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Verdeel nog eens 2 el olijfolie over het deeg en ga nu met je vingers voorzichtig in en uit het deeg, zodat je de welbekende ‘deukjes’ in de focaccia krijgt. Verdeel je toppings over de focaccia (vergeet ze niet een beetje in te oliën) en schuif de focaccia voor 20 – 25 minuten in de oven totdat hij goudbruin kleurt.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept