Loaded hummus met mango: de naam zegt het altijd deze hummus is loaded met een heleboel lekkers. Ik maak heel graag dips en spreads voor bij de borrel. Dit is niet alleen super lekker, maar ook nog eens makkelijk en snel. Voordat we beginnen duiken we eerst even in de ‘loaded’ trend. Want waar komt die eigenlijk vandaan?

De term “loaded” in de context van dips en spreads heeft zijn oorsprong in de Amerikaanse culinaire cultuur, die vaak gericht is op overvloedige porties en smaakvolle gerechten. Het woord “loaded” wordt al lang gebruikt om aan te geven dat iets rijk is aan ingrediënten of toppings. Denk bijvoorbeeld aan loaded nacho’s of loaded fries.

De Amerikaanse eetcultuur staat bekend om zijn liefde voor royale porties en het combineren van verschillende smaken en texturen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van dips en spreads die niet alleen de basiscomponenten bevatten, maar ook een overvloed aan extra ingrediënten zoals kaas, spek, jalapeños, en andere smaakmakers.

De populariteit van “loaded” dips en spreads heeft zich verspreid door middel van social media en video’s op bijvoorbeeld TikTok. De term is vervolgens overgenomen door de voedselindustrie en wordt nu ook vaak gebruikt in commerciële beschrijvingen. Je kunt er niet meer omheen!

Loaded hummus met mango

Deze loaded hummus met ondere andere mango is niet je doorsnee loaded hummus, zoals ik in dit recept eerder maakte. Daar lag de nadruk echt op het Midden-Oosterse met een Grieks tintje. Hummus, olijven en feta is nou eenmaal een combinatie die je regelmatig voorbij ziet komen. Ik wilde met deze tip buiten de gebaande paden gaan en écht iets anders neerzetten. Ik gebruik hummus met een pittige mangosmaak en voegde daar extra mango, gebakken mais, pijnboompitten, crispy chili oil, honing en verse kruiden aan toe. Het fijne van dit recept is dat je er zelf nog dingen aan toe kunt voegen of juist weg kunt laten. Maak de loaded hummus precies zoals jij ‘m lekker vindt. Het belangrijkste is dat er nog een goede crunch en bite in blijft zitten, verder ben je helemaal vrij. Geniet!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (1 bord):
 • 4 (volkoren) pita’s
 • 200 gr Maza hoemoes spicy mango
 • 100 gr verse mango
 • 100 gr mais
 • 2 el pijnboompitten
 • 1 el crispy chili olie
 • 1 el honing
 • verse bieslook naar smaak
 • verse koriander naar smaak
 • peper en zout
 • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
 1. Verwarm de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd daarna in driehoekjes.
 2. Snijd de mango in kleine blokjes en hak de koriander grof en de bieslook fijn.
 3. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de mais met wat peper en zout goudbruin.
 4. Verdeel de hummus over een bord en beleg met de mango, mais, pijnboompitten, crispy chili olie, honing, bieslook, koriander en wat peper en zout. Serveer met de pita’s.
 5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept