Deze no-bake kokos cheesecake met passievrucht is een heerlijk toetje of tussendoortje om de zomer mee te vieren! De twee hoofdrolspelers in dit recept zijn kokos en passievrucht, die samen zorgen voor een friszoet tropisch tintje aan deze cheesecake. Krijg jij al zin om hem te maken? Dit recept is extra makkelijk doordat je hem binnen een half uurtje (plus een nacht in de koelkast om op te stijven) maakt en je geen oven nodig hebt.

Wat is een cheesecake?

Cheesecake is een zoete, romige taart die bestaat uit een dikke laag vulling met roomkaas en een bodem van deeg of verkruimelde koekjes. De textuur van cheesecake varieert van dicht en rijk tot luchtig en mousse-achtig, afhankelijk van de bereidingswijze.

De bekendste variant is de traditionele New York-style cheesecake, die vaak langzaam en op een lage temperatuur wordt gebakken, soms met een waterbad om scheuren in de vulling te voorkomen en te zorgen voor een gelijkmatige garing.

Maar je hoeft een cheesecake niet altijd te bakken. Zoals in dit recept voor een no-bake kokos cheesecake met passievrucht, kun je de taart ook in de koelkast laten opstijven. Je hebt dan geen oven nodig om een cheesecake te maken.

Wat is passievrucht en hoe smaakt het?

Passievrucht is een ronde vrucht met een leerachtige buitenkant en een soort geleiachtige binnenkant vol zaadjes. De vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Passievrucht smaakt relatief zoet en wordt vaak gebruikt in zoete gerechten met een tropisch smaakpalet. Zoals ook in dit recept voor een no-bake kokos cheesecake met passievrucht, waar het een perfecte tegenhanger is voor van de rijke, romige textuur van de cheesecake-vulling.

Makkelijk no-bake kokos cheesecake recept

Ben je op zoek naar een simpel maar lekker dessert? Deze no-bake kokos cheesecake met passievrucht is geweldig voor als je nog niet zo veel bakervaring hebt of nog nooit eerder een cheesecake hebt gemaakt. Dit recept is namelijk heel makkelijk, want je maakt zowel de bodem als de vulling zonder te bakken.

Cheesecake zonder oven

Een no-bake cheesecake, zoals deze kokos cheesecake met passievrucht, is ideaal voor als je geen oven in je keuken hebt of wanneer je op een warme dag de oven liever niet gebruikt. Door de cheesecake een nacht in de koelkast te zetten, stijft hij op en krijgt hij vanzelf zijn gewenste stevige structuur. Handig toch?

Cheesecake zonder bakken

Dit cheesecake recept is super handig wanneer je graag een dessert wilt maken dat er prachtig uitziet, maar dat stiekem heel eenvoudig is om te bereiden. De bodem en de vulling heb je zo gemaakt, en daarna heb je alleen nog wat tijd nodig om de taart te laten opstijven in de koelkast. Het eindresultaat is heerlijke cheesecake waar iedereen alleen maar hongerig naar kan kijken; perfect voor een etentje met gasten. Of gewoon als traktatie voor jezelf.

Meer makkelijke no-bake recepten

Wel zin in zoet, maar geen zin om te bakken? No worries, probeer dan ook eens deze no-bake MonChoutaart met salted caramel, popcorn en pretzels. Of ga voor taart bij het ontbijt (want waarom niet) met deze strawberry cheesecake overnight oats. Zoek je iets voor de kleine trek? Dan zijn deze gezonde bounty dadels ook een fijn tussendoortje.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten (+ nachtje koelkast)

Social

WAT HEB JE NODIG (1 cheesecake):
  • 3 blaadjes gelatine
  • 275 gr haverkoeken of volkoren digestives
  • 70 gr gesmolten kokosolie (of ongezouten roomboter)
  • 50 gr kokosrasp + extra ter garnering
  • 250 ml slagroom 
  • 1 zakje slagroomversteviger 
  • 100 gr poedersuiker 
  • 400 gr roomkaas
  • 200 ml romige kokosmelk
  • 4 passievruchten
  • 25 gr krisalsuiker
  • 1 el maizena  
  • 20 ml water
WAT MOET JE DOEN:
  1. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier. Vul een kom met water en laat hierin de gelatineblaadjes weken. 
  2. Doe de haverkoeken in de keukenmachine en verkruimel volledig. Voeg de gesmolten kokosolie toe en kokosrasp toe en mix opnieuw totdat de olie is opgenomen door de koekkruimels. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel of de onderkant van een glas. Zet de springvorm in de koelkast.
  3. Klop de slagroom samen met de klopfix en poedersuiker stijf met een garde of keukenmachine. Voeg hier de roomkaas samen met 3/4 van de kokosmelk aan toe en blijf kloppen op een lage stand totdat alle klontjes eruit zijn. Verwarm de overige kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur en smelt hierin de gelatine. Voeg dit mengsel toe aan het slagroommengsel en klop nog 1 minuut door. Verdeel het mengsel over de koekbodem en zet opnieuw in de koelkast voor een nachtje om op te stijven (of minimaal 6 uur).
  4. Doe de pulp van de passievruchten samen met de suiker in een steelpan en verwarm op laag vuur. Mix de maizena met het water en voeg toe. Roer goed door en doe daarna in een ‘koude’ kom om helemaal af te koelen op het aanrecht.
  5. Verdeel het afgekoelde passievruchtmengsel over de no-bake kokos cheesecake en top af met wat extra kokosrasp ter garnering.
  6. Vergeet je recept niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept