Aardappelgratin is hét bijgerecht wat niet kan ontbreken bij de feestdagen. Deze aardappelgratin van drie soorten aardappel is niet alleen een enorme smaaksensatie dankzij de verschillende smaken, maar hij is ook nog eens prachtig om te serveren.

Aardappelgratin is een gerecht dat bestaat uit dun gesneden aardappelen die worden gecombineerd met bijvoorbeeld room, melk, knoflook en vaak geraspte kaas. Deze ingrediënten worden in lagen gestapeld en gebakken tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant een goudbruine korst vormt. Het is een heerlijk bijgerecht dat populair is vanwege zijn romige textuur en hartige smaak.

De oorsprong van aardappelgratin is niet helemaal duidelijk, maar het gerecht wordt vaak geassocieerd met de Franse keuken. Het wordt verondersteld dat gratins, inclusief aardappelgratin, hun oorsprong hebben in de regio Dauphiné in Frankrijk. De naam “gratin” komt van het Franse woord “gratter”, wat “schaven” of “raspen” betekent, wat verwijst naar het raspen van kaas over de bovenkant van het gerecht.

Hoewel de oorsprong niet precies bekend is, is aardappelgratin een geliefd gerecht dat wereldwijd wordt genoten en verschillende varianten kent, afhankelijk van regionale smaken en voorkeuren. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij verschillende maaltijden en staat bekend om zijn heerlijke combinatie van romige aardappelen met een knapperige, goudbruine bovenkant.

Aardappelgratin met drie soorten aardappel

Deze aardappelgratin met drie soorten aardappel is er eentje om je vingers bij af te likken. Ik maak gebruik van zoete aardapel, ‘normale’ kruimige aardappel en aardappel met rode schil. Allemaal te koop bij elke supermarkt. Het leuke hiervan is dat je een heel mooi kleureffect krijgt van oranje, rood en wit/gelig. Dit ziet er prachtig uit en geeft je aardappelgratin nóg meer kerstvibe. Daarnaast ben ik een enorme liefhebber van zout, dus ik top mijn aardappelgratin het liefst af met Parmezaanse kaas. Dit geeft ontzettend veel smaak aan je gerecht en bovendien contrasteert dit heel mooi met de zoete smaak van de aardappels.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

15 minuten + 50 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (1 schaal):
  • 350 gr zoete aardappel
  • 350 gr kruimige aardappelen
  • 350 gr rode aardappelen (bijvoorbeeld deze)
  • 250 ml kookroom 
  • 40 gr Parmezaanse kaas + extra ter garnering 
  • 2 el Provençaalse kruiden
  • verse tijm
  • olijfolie
  • peper en zout 
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een overschaal in.
  2. Schil de zoete aardappel en kruimige aardappel. Schil de rode aardappel niet. Snijd alle aardappelen in heel dunne plakjes.
  3. Verdeel de aardappelplakjes om en om over de ovenschaal, zodat je een mooi rond patroon krijgt.
  4. Mix in een kom de kookroom met de Parmezaanse kaas, Provençaalse kruiden en een flinke snuf peper en zout. Giet dit mengsel over de aardappelen in de ovenschaal en laat even een paar minuten goed naar beneden lekken. Bestrooi de aardappelen met wat peper en zout en schuif de ovenschaal voor 50 minuten in de oven. Houd de gratin goed in de gaten. Wordt hij de donker? Dek hem dan af met alumiumfolie en maak de baktijd in de oven af, net zolang tot de aardappelen gaar zijn.
  5. Garneer de aardappelgratin met wat extra Parmezaanse kaas en verse tijm.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept