Kaas is altijd een goed idee en al helemaal als we het hebben over deze camembert uit de oven.  Camembert is een populaire Franse kaas die wereldwijd bekend staat om zijn romige textuur en milde, aardse smaak. Het is een zachte, rauwmelkse kaas die traditioneel wordt gemaakt van koemelk. Camembert heeft een karakteristieke witte, eetbare korst die zich ontwikkelt tijdens het rijpingsproces. Deze heerlijke kaas is tegenwoordig ook gewoon bij elke supermarkt te koop. Je hebt goedekope varianten en iets duurdere. Ik zou je aanraden om voor dit recept niet de allergoedkoopste te nemen, omdat hij dan vaak niet goed smelt.

Door over de camembert. De kaas wordt in ronde vormen gegoten en vervolgens gerijpt, waarbij tijdens dit proces enzymen en bacteriën de kaas doorbreken en de textuur en smaak ontwikkelen. Gedurende de rijping ontstaat de kenmerkende zachte en romige binnenkant, terwijl de buitenkant een fluweelachtige, witte korst ontwikkelt. Love it!

Camembert wordt vaak gegeten als dessertkaas of als onderdeel van een kaasplankje en kan zowel op kamertemperatuur als verwarmd worden geserveerd. Het is ook geliefd om te smelten, waarbij het wordt gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten, zoals op pizza, in pasta’s, op brood of als dipsaus. En dat laatste is precies waar het bij dit recept om draait!

Camembert uit de oven

Camembert uit de oven is eigenlijk gewoon ultieme foodporn. Hoe je het ook wendt of keert, iedereen gaat toch goed op zo’n fantastische cheesepull? Deze camembert uit de oven is ook bijzonder makkelijk om te maken en het fungeert als perfecte vegetarische borrelhap op elke borrelplank. Zoals ik eerder al noemde, is het wel belangrijk om voor een wat ‘duurdere’ camembert te gaan. Dus niet die van 1 euro uit het koelschap ;).  Die smelt namelijk niet zo goed. Ik gebruikte bijvoorbeeld deze van de Albert Heijn. Daarna is het belangrijk de bovenkant van de kaas goed in te smeren met olijfolie en de honing, peper en zout zijn ook echt een must. Daarna kun je losgaan met je eigen toppings. Ik koos voor chiliflakes en een kruidenmix, maar je zou ook fruit (bramen) of noten toe kunnen voegen. Kies wat jij lekker vindt!

Meer borrelhapjes met kaas

Ook zo dol op kaas? Naast deze camembert uit de oven, heb ik nog veel meer borrelhapjes met kaas voor je in de aanbieding. Wat dacht je van deze brieterballen (brieballetjes) of deze peer-ricotta bladerdeegtaartjes.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (1 stuk):
  • 1 stuk camembert van goede kwaliteit
  • 1 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 1 el Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • chiliflakes naar smaak
  • peper en zout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de camembert in een (ingevet) ovenschaaltje of hou hem in het houten bakje waarin je hem hebt gekocht. Snijd horizontaal en verticaal strepen in de bovenkant.
  3. Verdeel de olijfolie over de bovenkant van de camembert en verdeel met een kwastje. Verdeel daarna de honing, chiliflakes, kruiden en wat peper en zout erover en schuif voor 15 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Serveer direct!
  4. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept