Boerenkool saai? Deze gegratineerde boerenkool met ananas in ieder geval niet. Boerenkoolstamppot, een iconisch Nederlands gerecht, heeft zijn oorsprong in de agrarische geschiedenis van Nederland. De combinatie van boerenkool en aardappelen wordt al eeuwenlang gegeten, vooral in de koude wintermaanden. In de 17e eeuw introduceerde de introductie van aardappelen in Nederland door de Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers een nieuwe en voedzame bron van voedsel.
De stamppot zoals we die nu kennen, ontwikkelde zich in de 19e eeuw, toen aardappelen en boerenkool samen werden gestampt tot een stevige maaltijd. Deze eenvoudige, voedzame maaltijd paste goed bij het harde werk op het platteland. Boerenkoolstamppot groeide uit tot een comfortgerecht dat symbool staat voor de Nederlandse keuken en traditie. En je kunt er alle kanten mee op!
Gegratineerde boerenkool met ananas
Ik voeg graag ananas toe aan mijn gerechten, omdat ik vind dat het een magische smaak heeft die je gerechten naar een hoger level kan tillen. En de toevoeging van oude kaas, tja, daar hoeven we het niet over te hebben toch? Ik eet het liefst alles met kaas en vooral de zoute smaak van deze oude kaas is een perfecte tegenhanger van de zoete ananas. Pure winst!
Meer recepten met ananas
Op zoek naar meer recepten met ananas? Wat dacht je van deze noodles met krokante kip, bimi en ananas of deze bbqspiesjes met knoflookgarnalen en ananas?
Geef een reactie