Boerenkool saai? Deze gegratineerde boerenkool met ananas in ieder geval niet. Boerenkoolstamppot, een iconisch Nederlands gerecht, heeft zijn oorsprong in de agrarische geschiedenis van Nederland. De combinatie van boerenkool en aardappelen wordt al eeuwenlang gegeten, vooral in de koude wintermaanden. In de 17e eeuw introduceerde de introductie van aardappelen in Nederland door de Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers een nieuwe en voedzame bron van voedsel.

De stamppot zoals we die nu kennen, ontwikkelde zich in de 19e eeuw, toen aardappelen en boerenkool samen werden gestampt tot een stevige maaltijd. Deze eenvoudige, voedzame maaltijd paste goed bij het harde werk op het platteland. Boerenkoolstamppot groeide uit tot een comfortgerecht dat symbool staat voor de Nederlandse keuken en traditie. En je kunt er alle kanten mee op!

Gegratineerde boerenkool met ananas

Ik voeg graag ananas toe aan mijn gerechten, omdat ik vind dat het een magische smaak heeft die je gerechten naar een hoger level kan tillen. En de toevoeging van oude kaas, tja, daar hoeven we het niet over te hebben toch? Ik eet het liefst alles met kaas en vooral de zoute smaak van deze oude kaas is een perfecte tegenhanger van de zoete ananas. Pure winst!

Meer recepten met ananas

Op zoek naar meer recepten met ananas? Wat dacht je van deze noodles met krokante kip, bimi en ananas of deze bbqspiesjes met knoflookgarnalen en ananas?

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2-3 pers.):
  • 800 gr kruimige aardappelen
  • 300 gr boerenkool
  • 100 ml melk
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 75 gr geraspte oude kaas
  • 5 ananasschijven Dole Tropical Gold
  • Peper en zout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en breng een ruime pan met water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe samen met de boerenkool in de pan en kook 10-15 minuten totdat de aardappelen zacht zijn. Giet af en doe terug in de pan.
  2. Voeg de melk en de helft van de Italiaanse kruiden toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Stamp tot een grove stamppot.
  3. Vet een ovenschaal in en verdeel de boerenkool over de ovenschaal. Bestrooi met de helft van de geraspte kaas, gevolgd door de schijven ananas en daarna de overige kaas en Italiaanse kruiden. Schuif voor 15 minuten in de oven totdat de kaas is gesmolten en er een mooi laagje op zit.
  4. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept