Gevulde paprika met parelcouscous: een vegetarisch gerecht voor elke dag. Je kunt hem eten als lunch of diner en hij staat in nog geen twintig minuten op tafel. Wist je dat parelcouscous haar oorsprong vind in het Midden-Oosten? Parelcouscous, ook bekend als “ptitim”, heeft een interessante geschiedenis. In de jaren 1950 werd parelcouscous gecreëerd in Israël als een alternatief voor rijst tijdens een periode van voedselschaarste. De kleine, parelvormige balletjes werden al snel populair vanwege hun voedzame eigenschappen en veelzijdigheid in de keuken.

De productie van parelcouscous betreft het roosteren van de deegbolletjes, wat resulteert in een licht nootachtige smaak. Vanwege de unieke textuur absorbeert parelcouscous goed smaken en sauzen, waardoor het een gewaardeerd ingrediënt is in diverse gerechten, variërend van salades tot stoofschotels.

Wat begon als een praktische oplossing voor voedselschaarste, is uitgegroeid tot een wereldwijd gewaardeerd ingrediënt. Parelcouscous belichaamt de veerkracht van de culinaire creativiteit en brengt een vleugje Midden-Oosterse smaken naar keukens over de hele wereld. Het blijft een veelgebruikt en geliefd element in de hedendaagse gastronomie, waar het de eenvoudige oorsprong en rijke smaak combineert in diverse culinaire creaties. Je kunt er echt alle kanten mee op en ik gebruik het hierbij graag als vulling voor deze zoete puntpaprika!

Gevulde paprika met parelcouscous

Ik hou er enorm van om groenten te vullen en deze zoete puntpaprika’s zijn daar een goed voorbeeld van. Ik vulde ze met parelcouscous, kikkererwten en een mix van chili en knoflook. Daar voegde ik vervolgens nog koriander, feta, granaatappel en tahin aan toe en het resultaat is een feestje om te eten. Je kunt dit gerecht ook prima een dag van te voren maken en meenemen. Je zou het zelfs nog koud kunnen eten als je geen magnetron tot je beschikking hebt. Hou je niet van koriander? Dan kun je deze vervangen door bijvoorbeeld munt of peterselie. Geen tahin voorhanden? Deze kun je vervangen door een yoghurtsausje, knoflooksaus of sriracha (of chilisaus). Maak er je eigen gerecht van en eet smakelijk!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

25 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 2 puntpaprika’s
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 200 gr parelcouscous
  • 1 blik kikkererwten (400 gr)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el chilipasta, sambal of currypasta naar keuze
  • 2 el tahin (of andere saus naar keuze)
  • 75 gr feta
  • 2 el granaatappelpitjes
  • verse koriander
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de paprika’s over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Masseer in en bak vervolgens voor 15 minuten in de oven.
  2. Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook hierin de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op, want parelcouscous wordt snel snotterig. Blijf dus goed proeven. Giet vervolgens af.
  3. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en hak de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en voeg hier de kikkererwten aan toe samen met de chilipasta en knoflook. Bak een paar minuten en voeg hier dan de parelcouscous aan toe. Hak wat koriander naar smaak fijn (bewaar een beetje voor de garnering!) en voeg toe aan de pan. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
  4. Haal de paprika’s uit de oven en vul ze met het parelcouscousmengsel. Top af met de tahin, granaatappelpitjes, koriander en feta.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept