Ik ben inwoner van Spanje! Zo tof om het eindelijk te kunnen zeggen. En de Spaanse keuken is fantastisch, dus ik stel je graag voor aan een van mijn favorieten: pan con tomate!
Pan con tomate
Pan con tomate, ook wel bekend als “pa amb tomàquet” in Catalonië, is een eenvoudig maar iconisch gerecht uit Spanje. Het bestaat uit geroosterd brood dat wordt ingewreven met verse tomaat, vaak op smaak gebracht met een beetje olijfolie, zout en knoflook. Deze snack is vooral populair in de regio Catalonië, maar wordt in heel Spanje gewaardeerd als ontbijt, tapa of bijgerecht.
De oorsprong van pan con tomate ligt in de 19e eeuw, toen boeren het gebruikten als een manier om oud brood te hergebruiken. Door de tomaat in het brood te wrijven, werd het brood weer zachter en smaakvoller. Dit eenvoudige idee groeide uit tot een culinaire traditie en staat vandaag de dag symbool voor de mediterrane eetstijl: eenvoudig, seizoensgebonden en vol van smaak.
Hoewel het gerecht basisingrediënten bevat, hangt de smaak af van de kwaliteit van de producten. Rijpe, sappige tomaten en goede extra vierge olijfolie maken het verschil. Hier in Valencia hebben ze tomate Valenciana en die zijn enorm groot, rijp en sappig. De eenvoud van pan con tomate benadrukt de rijke smaken van de ingrediënten en biedt een pure eetervaring. In Nederland zou ik bijvoorbeeld deze tomaten aanraden.
Dit gerecht is een perfect voorbeeld van hoe de Spaanse keuken met weinig ingrediënten iets ongelofelijk smaakvols kan maken, een eerbetoon aan het boerenleven en de Mediterrane cultuur.
Geef een reactie