Deze tomatengalette met ricotta is een heerlijk vegetarisch gerecht dat je snel op tafel zet. Daarnaast is dit gerecht lekker simpel en veelzijdig: je hebt weinig nodig om het te maken en tegelijkertijd past hij echt overal bij. Denk bijvoorbeeld aan een warme lunch, een lichte avondmaaltijd, of als bijgerecht. Met deze galette kun je alle kanten op!

Wat is een galette?

Een galette is een rustieke, platte taart die zowel zoet als hartig kan zijn. De naam is afgeleid van het Franse woord voor ‘pannenkoek’ en dat zie je terug in de dunne, ronde korst en het feit dat een galette veel platter is dan bijvoorbeeld een quiche of hartige taart.

Je kunt een galette vullen met vrijwel alles wat je maar wilt. Van seizoensfruit tot hartige combinaties van groenten, kaas en vlees; de galette is verrassend veelzijdig. Het leuke aan een galette is dat hij relatief makkelijk te maken is en er niet perfect uit hoeft te zien. Juist een beetje chaotisch en nonchalant uiterlijk geeft een galette zijn rustieke charme.

Hartige galette recept

Deze tomatengalette met ricotta is een ideaal zomergerecht, omdat je groenten gebruikt die in het seizoen zijn, namelijk tomaten. Het leukste is dat je maar weinig nodig hebt voor een heerlijk palet aan smaken: de zoetigheid van de tomaat wordt in balans gehouden door de romige, frisse smaak van de ricotta. En tegenover de zachte ricotta staat weer de knapperigheid van de korst. Dit is een maaltijd die fantastisch is door zijn eenvoud. Dus houd jij van simpel koken met eenvoudige maar goede ingrediënten? Dan is deze tomatengalette met ricotta echt iets voor jou.

Verschil tussen galette, quiche en hartige taart

Een galette, quiche en hartige taart lijken alle drie op elkaar, maar er zitten wel verschillen tussen. Een quiche is hoog van vorm en heeft vaak een rijkere vulling dan een galette, meestal op basis van room en eieren. Een hartige taart lijkt hier erg op, maar kent veel meer variaties. Zo kan de korst van een hartige taart bijvoorbeeld van aardappel zijn, in plaats van gemaakt uit (blader)deeg zoals bij een quiche. Een galette is het makkelijkst te onderscheiden door zijn lage vorm, luchtiger en knapperig deeg voor de korst, en vrije vorm. Vaak wordt de bovenste rand van de korst naar binnen gevouwen, waardoor een galette een meer rustiek en nonchalant uiterlijk heeft. Daarnaast kan een galette als enige ook een zoete vulling hebben in plaats van hartig.

Plaattaart met tomaten en ricotta

Vind je een quiche of hartige taart vaak lastig om te maken? Een veelgehoorde klacht bij deze gerechten is dat de vulling niet goed gaar wordt of dat de bodem nat blijft. Dan is de eenvoudige galette een uitkomst, want deze rustieke platte taart is een makkelijk alternatief voor de hartige taart of quiche.

Voor deze galette met tomaten en ricotta heb je weinig ingrediënten nodig en alleen een beetje geduld voor wanneer de taart in de oven zit. Juist die eenvoud maakt dit recept zo fijn. De vorm van het gerecht is het beste te vergelijken met een iets hogere plaattaart met tomaten en ricotta, omdat een galette relatief laag blijft. Dat heeft een belangrijk voordeel, want daardoor is de vulling sneller gaar en zet jij deze keer wél een geslaagd gerecht op tafel.

Taart zonder bakvorm

Zin in hartige taart of quiche, maar heb je geen bakvorm of springvorm in huis? Gelukkig is er dan de galette: een eenvoudige taart die je zowel een zoete als een hartige vulling kunt geven. Het grote voordeel aan dit gerecht is dat je de randen van het deeg met de hand naar binnen vouwt; je hebt dan dus geen vorm nodig om de taart in te bakken.

Welke vulling voor een galette?

Als het gaat om vullingen voor een galette, zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor een zoete variant kun je denken aan appels, peren of bessen, samen met een snufje kaneel of wat citroenrasp. Een hartige galette maak je bijvoorbeeld met combinaties van seizoensgroenten, verschillende kaassoorten zoals geitenkaas of feta, en verse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Ook creatieve keukenprinsen of -prinsessen kunnen hun hart ophalen met dit gerecht door zelf ingrediënten te bedenken die elkaar qua smaak aanvullen. Tot slot kun je een galette ook op een duurzame manier gebruiken om jouw restjes of kliekjes in te verwerken.

Bekijk bijvoorbeeld ook deze courgette galette met feta, of probeer een zoete galette met appel. Eet smakelijk!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten (+ 20 minuten oven)

Social

WAT HEB JE NODIG (1 galette):
  • 1 rol quiche- en taartdeeg
  • 2 vleestomaten
  • handje gekleurde snoeptomaten
  • 75 gr ricotta
  • 1 ei
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • verse basilicum
  • verse tijm
  • peper en zout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Rol het quichedeeg uit en prik er gaatjes in met een vork. Besmeer de binnenkant met de ricotta en laat ongeveer 3 cm vrij aan de randen. Breng de ricotta op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de vleestomaten in dunne plakken en halveer de snoeptomaten. Beleg de ricotta met de tomaten.
  4. Vouw de randen dicht en klop het ei los. Bestrijk de randen met het ei en besprenkel met 2/3 van de Italiaanse kruiden. Bestrooi de rest over de tomaten en top af met een snuf peper en zout.
  5. Schuif de tomatengalette met ricotta voor 15-20 minuten in de oven of totdat hij mooi goudbruin kleurt. Garneer de zomerse plaattaart met de verse basilicum en tijm.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept