Carrot cake is hot! Bij elk lunchtentje of borrelplekje staat hij tegenwoordig op de kaart en ik snap wel waarom. Daarom presenteer ik u vandaag: gezonde carrot cake met frosting. Er zijn verschillende redenen waarom carrot cake zo populair is.

  1. Smaak: carrot cake heeft een unieke smaak die veel mensen aanspreekt. Het heeft een zoete, vochtige en dichte textuur en bevat vaak ingrediënten zoals kaneel, speculaaskruiden en vanille die bijdragen aan de smaak. Dit maakt carrot cake een stuk smaakvoller dan bijvoorbeeld bananenbrood.
  2. Gezond: carrot cake wordt vaak gezien als een ‘gezondere’ optie in vergelijking met andere desserts, omdat het gemaakt is met wortels en soms noten en rozijnen, die allemaal gezonde voedingsstoffen bevatten. Bovendien kan het gebruik van volkorenmeel in plaats van witte bloem de voedingswaarde verder verhogen. Dit maakt carrot cake, zeker volgens dit recept, een heel gezond en voedzaam tussendoortje.
  3. Nostalgie: carrot cake is een klassieke traktatie die al tientallen jaren populair is. Veel mensen hebben nostalgische herinneringen aan het eten van carrot cake op verjaardagen, feestdagen en andere speciale gelegenheden. En we kennen allemaal de mop van vroeger toch, over een konijn die worteltaart kwam kopen. Haha!
  4. Eenvoud: carrot cake is relatief eenvoudig te maken en vereist geen ingewikkelde technieken. Het is een dessert dat gemakkelijk kan worden bereid voor een grote groep mensen en kan ook gemakkelijk worden aangepast aan verschillende dieetbeperkingen. Zo mag ik zelf bijvoorbeeld niet alle noten en daarom laat ik ze er in deze gezonde carrot cake met frosting gewoon uit. Ook kun je eenvoudig plantaardige zuivel gebruiken (doe ik zelf ook) of glutenvrij meel gebruiken.
  5. Veelzijdigheid: carrot cake kan worden aangepast aan verschillende smaken en texturen door toevoeging van ingrediënten zoals ananas, kokosnoot, gember of cacao. Dit maakt het een veelzijdig dessert dat geschikt is voor verschillende smaakvoorkeuren.

Meer gezonde baksels

Ben je op zoek naar meer gezonde baksels? Wat dacht je van deze havermoutbake met appel en speculoos of deze gezonde chocoladecake? Ook een klassiek bananenbrood doet het altijd goed: die vind je hier! Dit bananenbrood is glutenvrij door het gebruik van kikkererwtenmeel.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

45 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (+/- 10 plakken):
  • 210 gr speltmeel
  • 120 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 200 ml (plantaardige en ongezoete) melk
  • 150 gr ongezoete appelmoes
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl vanille essence
  • 2 el speculaaskruiden
  • 50 gr rozijnen
  • 100 gr wortel julienne of geraspte wortel
  • snuf zout

Voor de topping

  • 100 gr zuivelspread light
  • 2 el poedersuiker
  • 1 el water
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet hem in).
  2. Mix het speltmeel met het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Mix in een andere kom de appelmoes, eieren, melk en vanille essence.
  3. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en mix spatel voorzichtig door elkaar. Voeg ook de wortel en rozijnen toe. Mix opnieuw.
  4. Stort het cakebeslag in de cakevorm. Tik voorzichtig met het blik op het aanrecht, zodat alle luchtbellen eruit zijn.
  5. Schuif de cake voor 35-40 minuten in de oven. Wordt hij bovenop te donker kun je hem halverwege afdekken met aluminiumfolie in de oven. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  6. De frosting maak je door de zuivelspread te mixen met de poedersuiker en het water. Smeer de frosting op de (afgekoelde) cake.
  7. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept