Het is weer tijd voor een nieuwe variant van mijn favoriete gezonde tussendoortje: havermoutbake! Vandaag maken we havermoutbake met appel en speculoos. Deze heerlijke snack is lekker krokant van buiten en zacht en chewy van binnen. Eerder maakte ik een havermoutbake met frambozen, een havermoutbake met speculaas en een havermoutbake met peer en banaan.

Havermoutbake met appel en speculoos

Ik krijg soms de vraag hoe je boter of suiker kunt vervangen in baksels. Zelf gebruik ik hier in dit recept ongezoete appelmoes voor. Bakken met appelmoes is een populaire gezonde vervanger van boter, olie of eieren in bakrecepten. Het gebruik van appelmoes in plaats van boter of olie vermindert de totale hoeveelheid vet in het recept en kan het gehalte aan verzadigde vetten en calorieën verlagen. Dit kan helpen om het recept gezonder te maken als je dat graag zou willen.

Bovendien kan appelmoes ook dienen als een vervanger voor eieren in bakrecepten. Appelmoes bevat namelijk pectine, een natuurlijk verdikkingsmiddel dat kan helpen bij het binden van de ingrediënten in een recept, vergelijkbaar met het effect van eieren. Dit kan nuttig zijn voor mensen die allergisch zijn voor eieren of voor veganisten die liever geen dierlijke producten willen gebruiken.

Het gebruik van appelmoes kan ook zorgen voor een extra smaakdimensie in het bakken, afhankelijk van het recept. Appelmoes kan een zoete en fruitige smaak toevoegen aan gebakken goederen, zoals muffins, cakes en brood. Het kan zelfs de textuur van sommige baksels verbeteren, waardoor ze vochtiger en zachter worden. Dat is bij deze havermoutbake met appel en speculoos ook het geval.

Kortom, bakken met appelmoes kan een gezonder alternatief zijn voor het gebruik van boter, olie of eieren in recepten en kan ook een smakelijke toevoeging zijn aan bepaalde bakrecepten.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

5 minuten + 30 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (+/- 9 porties):
  • 130 gr havermout
  • 30 gr amandelmeel
  • 230 ml amandelmelk
  • 1 grote appel
  • 30 gr rozijnen
  • 1 cupje appelmoes (1oo gr)
  • 1 ei
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 el bakpoeder
  • drupje vanille extract
  • snuf zout
  • amandelschaafsel
  • 1-2 el Speculoos
  • 1 Speculoos koekje
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Meng de havermout met het amandelmeel, bakpoeder, zout en de speculaaskruiden. Zet even apart.
  3. Meng in een andere kom de amandelmelk met het ei, de appelmoes en het vanille extract.
  4. Doe nu de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en spatel door elkaar.
  5. Snijd de appel in blokjes en meng samen met de rozijnen door het beslag.
  6. Stort het havermoutbeslag in de ovenschaal.
  7. Bak ongeveer 30-35 minuten in de oven totdat de havermoutbake goudbruin kleurt. Laat afkoelen voordat je hem aansnijdt!
  8. Verkruimel het koekje en verdeel de kruimels samen met het amandelschaafsel over de havermoutbake. Top af met gesmolten Speculoos.
  9. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept