Het is weer tijd voor een lekker tussendoortje: gezonde mango crumble bars! Ik bak elke week een gezond tussendoortje waar ik dan de hele week lekker van kan snacken. Naast banaan, is mango mijn favoriete fruit. Het werd dus hoog tijd om daar iets lekkers mee te maken. Met mango kun je alle kanten op. Eerder maakte ik met mango ook deze vega burger met mosterd-mangosaus en deze sticky aubergine met pittige mangosalsa. En als toetje zou je voor deze aardbei-mango sorbet kunnen gaan.

Gezonde mango crumble bars

Wist je dat je mango’s heel goed in baksels kunt verwerken? Mango kan een heerlijke toevoeging zijn aan gebak en desserts vanwege de zoete en sappige smaak en zachte textuur. Wanneer mango’s worden gebakken, kunnen de suikers in het fruit karameliseren, waardoor een rijke, diepe smaak ontstaat. Bovendien kan het bakken van mango’s de vrucht zachter en sappiger maken, waardoor het een geweldige keuze is voor taarten, muffins, brood en andere gebakjes. Mango’s zijn ook rijk aan vitamines en voedingsstoffen, waardoor het een gezonde en smakelijke toevoeging kan zijn.

Naast mango, gebruik ik in dit baksel ook havermout. Daarmee maak je de crumble. Havermout is een populair ingrediënt om mee te bakken vanwege de vele voordelen die het biedt. Ten eerste is havermout rijk aan vezels, wat kan helpen om de spijsvertering te bevorderen en het gevoel van verzadiging te verhogen. Dit kan op zijn beurt helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de eetlust te verminderen. Havermout vult oprecht enorm, daarom ontbijt ik er ook altijd mee. Mijn favoriete havermoutje vind je hier.

Daarnaast is havermout een goede bron van complexe koolhydraten, wat betekent dat het langer duurt voordat het wordt verteerd en opgenomen in het lichaam. Dit kan helpen om de energie gedurende langere tijd stabiel te houden en een gevoel van verzadiging te bevorderen. Havermout kan ook dienen als een gezonder alternatief voor geraffineerde witte bloem in bakrecepten. Door havermout te gebruiken in plaats van bloem, kun je het vezel- en voedingsstoffengehalte van je baksel verhogen. Bovendien heeft havermout een milde, nootachtige smaak die goed past bij veel bakrecepten.

Deze gezonde mango crumble bars zijn daarom hartstikke voedzaam en bovendien smaken ze geweldig. Deze bars zijn ook volledig vegan. Waar wacht je nog op? Aan de slag!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten + 30 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (+/- 9 porties):
  • 150 gram speltmeel
  • 350 gr mango in blokjes
  • 50 ml plantaardige en ongezoete melk (ik gebruik deze)
  • 1 el bakpoeder
  • 50 ml kokosolie
  • 2 el agavesiroop
  • 1 tl amandel aroma (of vanille aroma)
  • snuf zeezoutVoor de crumble
  • 125 gr havermout
  • 85 gr speltmeel
  • 4 el agavesiroop
  • snuf zeezout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vierkante (20×20) bakvorm met bakpapier of vet hem in.
  2. We beginnen met de bodem. Mix 150 gr speltmeel met het bakpoeder en een snuf zout. Voeg hier vervolgens de kokosolie, het amandel aroma, de melk en 2 el agavesiroop aan toe. Mix en kneed tot een bal deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de ovenschaal. Gebruik een plat voorwerp om evenredig over de bodem te verdelen.
  3. Vervolgens verdeel je de mangoblokjes over de bodem.
  4. Voor de crumble mix je de ingrediënten van de crumble door elkaar en met je handen kneed je dit, zodat het kruimelig wordt. Blijft het te droog? Voeg dan extra agavesiroop toe.
  5. Verdeel de crumble over de mango en schuif voor 30 minuten in de oven. Als de crumble te bruin wordt bovenop, dek je hem halverwege af met aluminiumfolie. Laat even afkoelen voordat je de crumble aansnijdt.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept