Al jaren lijd ik aan een ernstige pindakaasverslaving, dus deze gezonde salted caramel brownie met pinda zijn voor mij dan ook het ultieme comfortfood. Het chille is dat je er lekker veel van kunt eten, zonder schuldgevoel. De gezonde salted caramel brownies zelf bevatten namelijk geen toegevoegde suikers of boter. Ze zijn gezoet met onder andere appelmoes en vanille extract en dankzij het haver- en amandelmeel zijn ze ontzettend fluffy. Dat betekent niet dat ‘gewone’ brownies verkeerd zijn, maar als je net zoveel eet als ik op een dag is het best fijn als je enigszins gezond en voedzaam kan snacken ;).

Gezonde salted caramel brownies met pinda

Wat is salted caramel eigenlijk? Salted caramel, die zalige smaakcombinatie, vindt zijn oorsprong in de jaren 1970. De Franse banketbakker Henri Le Roux wordt geroemd als meesterbrein. Zijn impulsieve zouttoevoeging aan karamel creëerde de perfecte zoet-zout explosie. Snel wereldwijd geliefd, is deze lekkernij inmiddels terug te vinden op bijna elke menukaart en bij elke bakkerij. Ik maak zelf altijd een snelle karamel van agavesiroop (of honing) met een eetlepel pindakaas. Super makkelijk, voedzaam en bovendien krijg je zo een bijzondere pindasmaak. Als je daar een beetje zeezout aan toevoegt, heb je perfecte en snelle salted caramel. Deze gezonde salted caramel brownies met pinda zijn vanaf nu jouw favoriete tussendoortje of snack!

Meer inspiratie voor gezonde baksels

Mijn website staat bomvol met gezonde baksels. Wacht dacht je van dit recept voor het perfecte bananenbrood? Of deze gezonde mango-kokoscake? En deze Bounty dadels zijn ook verslavend lekker (en je hebt er geen oven voor nodig)!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten + 25 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (9 porties):
  • 160 gr havermeel
  • 35 gr amandelmeel
  • 30 gr cacao
  • 1 el bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 ml melk naar keuze
  • 100 gr ongezoete appelmoes
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 100 gr magere yoghurtTopping
  • 2 el agavesiroop
  • 1 el pindakaas
  • handje ongezouten pinda’s
  • grof zeezout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vierkante ovenschaal of bakvorm met bakpapier.
  2. Mix het havermeel met het amandelmeel, de cacao, het bakpoeder en een snuf zout.
  3. Mix in een andere kom de melk met de appelmoes, eieren, vanille essence en yoghurt. Voeg vervolgens toe aan de droge ingrediënten en spatel voorzichtig door elkaar.
  4. Giet het beslag in de ovenschaal en schuif de brownie voor 30 minuten in de oven. Als hij halverwege te donker wordt, dek je hem af met aluminiumfolie en bak je verder tot het half uur voorbij is. Haal hem vervolgens uit de oven en laat hem helemaal afkoelen in de vorm.
  5. Mix de agavesiroop met de pindakaas en een halve tl van het grove zeezout. Smeer deze salted caramel over de bovenkant van de brownie en top af met de pinda’s en wat extra grof zeezout.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept