We kennen allemaal de pasta carbonara en vandaag presenteer ik je de vegetarische variant: halloumi carbonara met palmkool. De bereiding is zoals je hem gewend bent (Parmezaan, ei en zwarte peper), maar dan wordt de pancetta vervangen door halloumi. Een heerlijke kaas met een zoute smaak. Een perfecte vervanging.

De klassieke pasta carbonara is een Italiaans gerecht dat bestaat uit pasta, een romige saus op basis van eieren, kaas, pancetta (Italiaans spek) en zwarte peper. De oorsprong van pasta carbonara is enigszins controversieel, maar er zijn verschillende theorieën over waar het gerecht vandaan komt.

Eén theorie stelt dat pasta carbonara is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten in Italië zouden eieren en spek gemakkelijk toegankelijke ingrediënten hebben gehad en zij zouden ze hebben gecombineerd met de lokale pasta om dit smakelijke gerecht te creëren. Deze theorie wordt echter betwist door veel Italianen, omdat er geen historisch bewijs is dat de Amerikaanse soldaten dit gerecht hebben geïntroduceerd.

Een andere meer geaccepteerde theorie is dat pasta carbonara afkomstig is uit de regio Lazio in Italië, met name uit de stad Rome. Het gerecht wordt vaak geassocieerd met de “carbonai”, de houtskoolbranders die in de heuvels rond Rome werkten. Zij zouden dit gerecht hebben gemaakt met eenvoudige en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten die ze bij zich hadden tijdens hun werk, zoals eieren, spek en pasta.

Er is echter geen sluitend bewijs om de exacte oorsprong van pasta carbonara vast te stellen. Het recept is in de loop der jaren geëvolueerd en er zijn verschillende regionale variaties ontstaan. Wat we wel weten is dat pasta carbonara tegenwoordig een geliefd en klassiek Italiaans gerecht is dat wereldwijd wordt genoten. Er zijn talloze variaties op te verzinnen en ik koos ervoor om er eentje met halloumi en palmkool te maken. Smakelijk, lekker en heel eenvoudig!

Halloumi carbonara met palmkool

Deze halloumi carbonara met palmkool is een gerecht waar je vast en zeker van gaat smullen. De zoute halloumi is een perfecte vervanging van het zoute spek en zeg nou eerlijk: wie is er nou tegen extra kaas? Niemand. In een klassieke carbonara vind je eigenlijk ook geen groenten, maar ik zou Easy Culi niet zijn als ik niet in elk gerecht wat groenten prop. Eerder maakte ik bijvoorbeeld  deze carbonara met tomaat en courgette. Groenten geven het gerecht niet alleen meer voedingswaarden, maar ze geven het ook extra structuur en smaak. Win-win, dus!

Wat is palmkool?

Palmkool, ook wel bekend als cavolo nero, zwarte kool of Toscaanse kool, is een groene bladgroente afkomstig uit de Mediterrane regio, met name uit Italië. Het behoort tot de Brassica oleracea-familie, waartoe ook andere bekende koolsoorten behoren, zoals boerenkool, broccoli en bloemkool.

Palmkool heeft donkere, lange, enigszins gekrulde bladeren die lijken op palmbladeren, vandaar de naam “palmkool.” De bladeren hebben een diepgroene kleur en een robuuste textuur. Ze zijn stevig, maar niet zo stug als boerenkool, waardoor palmkool zowel rauw als gekookt kan worden gegeten.

Dit type kool heeft een licht bittere smaak die vermindert naarmate het wordt gekookt. Het is een veelzijdige groente die gebruikt kan worden in salades, soepen, stoofschotels, pasta’s en andere gerechten. Palmkool is voedzaam en rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, K, calcium en ijzer.

In de Italiaanse keuken is palmkool een belangrijk ingrediënt in gerechten zoals Ribollita (een traditionele Toscaanse soep), pasta met palmkool en knoflook, maar het is ook populair als bijgerecht bijvoorbeeld gestoofd met olijfolie en kruiden.

Palmkool is de laatste jaren populairder geworden buiten Italië, vooral vanwege de toegenomen belangstelling voor gezonde voeding en verschillende koolsoorten. Het is te vinden in veel supermarkten en boerenmarkten, vooral in het koude seizoen, omdat het beter gedijt in koelere klimaten. Ik vond bij de Ekoplaza palmkool midden in de zomer en hoewel ik eigenlijk alleen met de seizoenen mee eet, heb ik voor deze keer een uitzondering gemaakt. Je zou de palmkool eventueel kunnen vervangen door spinazie in dit gerecht.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 250 gr pasta
  • 125 gr halloumi
  • 1 ei en 1 eidooier
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gr Parmezaanse kaas + extra ter garnering
  • 300 gr palmkool (of eventueel spinazie of boerenkool)
  • zwarte peper
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een koffiekopje kookvocht op bij het afgieten.
  2. Snipper de sjalot, pers de knoflook uit en snijd de halloumi in kleine blokjes. Snijd de palmkool in reepjes.
  3. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de halloumi aan alle kanten goudbruin. Voeg daarna de sjalot toe en bak even mee. Voeg vervolgens de palmkool en knoflook toe met een snuf peper en zout en bak een paar minuten. Voeg tot slot de gekookte pasta toe en mix.
  4. Mix het ei met de eidooier, de Parmezaanse kaas en eens snuf zwarte peper tot een romige saus.
  5. Zet het vuur uit en voeg de saus toe aan de pasta samen met het kookvocht. Blijf alles goed door roeren, zodat de eieren niet stollen maar de saus mooi romig aan de pasta kleeft. Breng het geheel extra op smaak met zwarte peper.
  6. Verdeel de pasta over de borden en garneer met extra Parmezaanse kaas en peper.
  7. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept