Halloumi-kaki toast is vanaf nu je nieuwe lunchobsessie. De zoute halloumi wordt even gebakken in crispy chili oil en honing en daarna combineer je ‘m met de zoete kaki op een bedje van zachte ricotta. Een match made in heaven. Ga jij hem maken?
Wanneer is een kaki rijp?
Een kaki, ook wel persimmon genoemd, is een heerlijk zoete vrucht die vooral in de wintermaanden populair is. Maar hoe weet je nou precies wanneer hij rijp is en op zijn lekkerst smaakt?
Er zijn twee veelvoorkomende soorten kaki’s: de Hachiya en de Fuyu. Beide hebben een verschillende rijpingswijze. Bij de Hachiya moet je geduldig zijn. Deze variëteit is namelijk pas rijp als hij volledig zacht is, bijna zoals een waterballon. Onrijpe Hachiya’s bevatten veel tannines, wat een wrange smaak geeft. Wacht daarom tot hij zeer zacht aanvoelt en bijna doorzichtig is. Dan is de vrucht heerlijk zoet en smeuïg.
De Fuyu-kaki daarentegen kan je al eten als hij nog stevig is. Deze soort is lekker knapperig als een appel, maar wordt zoeter naarmate hij zachter wordt. Je kunt hem dus zowel in een stevige als zachte fase eten, afhankelijk van je voorkeur. Deze kaki’s vind je over het algemeen in de supermarkt.
Controleer altijd de kleur: een rijpe kaki heeft een diepe oranje kleur. Vermijd kaki’s met groene plekken, want die zijn nog niet rijp. Als de schil beschadigd is of als de vrucht te zacht aanvoelt, kan hij overrijp zijn. Kortom, voor de ultieme zoete smaak is het belangrijk goed op de soort en zachtheid te letten!
Meer lunchinspiratie
Op zoek naar meer lekkere lunchinspiratie? Wat dacht je van deze toast met burrata, gegrilde perzik en parmaham of deze crispy falafel burrito.
Geef een reactie