Als er één ding niet mag ontbreken bij jou op de paastafel is het deze paasstol met Looye Honingtomaten, olijven en feta. Maar voordat ik die verder toelicht, duik ik graag eerst even de geschiedenis in. Want die is best interessant.

De oorsprong van de paasstol, ook bekend als “Weihnachtsstollen” in het Duits, is te traceren naar het middeleeuwse Europa, waar het een belangrijk traditioneel voedsel was tijdens religieuze festivals en vieringen. Oorspronkelijk werd de stol gebakken zonder de luxe ingrediënten die we vandaag de dag associëren met de moderne paasstol, zoals rozijnen, amandelspijs en boter. Het was eerder een eenvoudig brood dat symbool stond voor de rijkdom en overvloed die geassocieerd werden met de viering van feestdagen, met name Pasen.

De huidige vorm van de paasstol, gevuld met gedroogd fruit en amandelspijs, ontstond in de 15e eeuw in de Duitse stad Dresden. Het gebruik van deze ingrediënten symboliseerde de rijkdom en vruchtbaarheid die werden gevierd tijdens de paasperiode. Het was ook een manier om de vastentijd te doorbreken, omdat de stol rijk en voedzaam was. De traditie van het bakken en consumeren van paasstollen verspreidde zich door heel Europa en werd een vast onderdeel van het paasfeest, waarbij elk land zijn eigen variatie ontwikkelde. Tegenwoordig is de paasstol een geliefd traditioneel gerecht dat over de hele wereld wordt genoten tijdens de paasviering.

Hartige paasstol

De traditionele paasstol is dus zoet dankzij de rozijnen en het amandelspijs. Maar wist je dat ook je ook heel eenvoudig een hartige paasstol kunt maken? Ik werd door Looye uitgedaagd om een variant op hun hartige paassstol te maken. Hun zoete Honingtomaten geven de paasstol een heerlijke twist. Ik voegde er zelf nog olijven, feta en oregano aan toe. Zo krijgt ie in combinatie met de tomaten een beetje een Griekse touch. En zeg nou eerlijk: kaas kan ook gewoon nooit ontbreken. Op zoek naar meer inspiratie voor op de paastafel? Wat dacht je van deze courgette galette of deze zalmrolletjes met pesto.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

3 uur

Social

WAT HEB JE NODIG (1 stol):
  • 280 gr tarwebloem
  • 7 gr gist
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml slagroom
  • 100 ml water
  • 1 tl zout
  • 90 gr roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr Looye Honingtomaten
  • 50 gr zwarte olijven
  • 100 gr feta
  • 2 tl oregano
  • 2 el amandelschaafsel
WAT MOET JE DOEN:
  1. Mix de bloem met de gist en suiker. Verwarm de slagroom met 3/4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en doe samen met het ei bij de bloem. Mix 2 minuten op de lage stand met de keukenmachine tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.
  2. Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten totdat het soepel en zacht aanvoelt.
  3. Voeg het zout toe en voeg vervolgens, al mixend, beetje bij beetje 2/3 van de boter toe. Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen.
  4. Vet een kom in met de olijfolie en leg het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek af met keukenfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
  5. Druk het gerezen deeg plat op een licht met bloem bestoven werkvlak tot en ovaal van 1,5 cm dikte.
  6. Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten en leg de helften in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Verdeel de olijven, feta en helft van de oregano erover. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor 3/4 deel over de andere kant heen, zodat de typische stolvorm ontstaat.
  7. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de rest van de boter en bestrijk de stol ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel en overige oregano en bak het brood in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin. Laat vervolgens afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  9. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept