Tijd voor wat inspiratie voor een vegetarisch voorgerecht: een hartige tompouce met whipped feta. Een hartige tompouce is een variatie op de traditionele zoete tompouce, hét welbekende Nederlandse gebakje dat bestaat uit twee lagen bladerdeeg met daartussen meestal banketbakkersroom en aan de bovenkant een laagje glazuur.

De hartige tompouce behoudt over het algemeen de structuur van het klassieke gebakje, maar in plaats van zoete vulling en glazuur, wordt deze versie gevuld met hartige ingrediënten. Het bladerdeeg blijft vaak hetzelfde, maar de vulling kan verschillen. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld roomkaas, verschillende soorten paté, gerookte zalm, garnalen, groenten of andere hartige smaken. Het wordt vaak geserveerd als een hartige lekkernij bij bijzondere gelegenheden of als onderdeel van een hartige high tea. Ik vind de hartige tompouce fantastisch als voorgerecht voor de feestdagen.

Hartige tompouce met whipped feta

Deze hartige tompouce met whipped feta is een parel om je kerstdiner mee te beginnen. Het krokante bladerdeeg contrasteert mooi met de zachte whipped feta. De zoute ham en zoete gepofte tomaatjes maken het geheel helemaal af. Een heerlijke combo! Houd je niet van feta? Dan zou je de whipped feta kunnen vervangen door bijvoorbeeld ricotta of burrata. Als je liever helemaal geen kaas eet, zou je bijvoorbeeld avocado/guacemole of hummus kunnen gebruiken.

Meer vegetarische voorgerechten

Op zoek naar meer vegetarische voorgerechten? Wat dacht je van deze crostini met Parmezaanse kaas en peer, deze plaattaart caprese met burrata of deze hartige krans met brie, jam en rozemarijn. Geniet van je kerstdiner!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 10 gekleurde tomaten
  • olijfolie
  • 2 plakjes parmaham
  • 100 gr feta
  • 25 ml melk of kookroom
  • handje verse basilicum
  • peper en zout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en halveer ze. Klopt het ei los. Leg de plakjes op de bakplaat en bestrijk alle plakjes met het ei. Bestrooi de helft van de plakken met de Italiaanse kruiden. Schuif voor 15 minuten in de oven totdat ze goudbruin kleuren. Laat daarna afkoelen. Laat de oven aan en draai naar 200 graden.
  3. Doe de tomaatjes samen met wat olijfolie, peper en zout in een ovenschaaltje en pof ze in 10-15 minuten in de oven.
  4. Mix ondertussen de feta samen met de melk/kookroom en een flinke snuf peper en zout in de keukenmachine. Je kunt eventueel ook prakken met een vork of een staafmixer gebruiken. Doe de whipped feta daarna in een spuitzak (geen must).
  5. Hak de basilicum grof. Verdeel de whipped feta over het ‘bodembladerdeegje’. Leg daar de parmaham op, gevolgd door de tomaatjes en wat basilicum. Top af met wat peper gevolgd door het bladerdeegtakje met de Italiaanse kruiden erop.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept