Ben jij bekend met de pasta Bolognese bianco? Dit is een ‘witte’ variant van de traditionele rode pastasaus op basis van tomaten. Een heerlijke en smaakvolle saus die in een half uurtje klaar is. Het geheim? Verse kruiden en Parmezaanse kaas. Een fantastische pasta om je vingers bij af te likken.

Pasta bolognese bianco

Pasta Bolognese, ook bekend als Ragù alla Bolognese, is een klassieke Italiaanse pastasaus die zijn oorsprong vindt in Bologna, een stad in de regio Emilia-Romagna. Het gerecht is vernoemd naar deze stad en is een rijke saus gemaakt van vlees, tomaten, wijn en diverse kruiden en specerijen. De eerste bekende recepten voor ragù dateren uit de 18e eeuw, hoewel de saus zoals we die nu kennen in de late 19e en vroege 20e eeuw gestandaardiseerd werd. Traditioneel wordt het geserveerd met tagliatelle, een brede lintpasta, hoewel het buiten Italië vaak met spaghetti wordt gegeten.

Pasta Bolognese Bianco, ook bekend als witte Bolognese, is een variant van de klassieke ragù die geen tomaten bevat. In plaats daarvan wordt de saus gemaakt met witte wijn, bouillon en soms melk of room om een rijke, maar lichtere saus te creëren. Deze versie is waarschijnlijk ontstaan uit een behoefte aan variatie en de wens om de natuurlijke smaken van het vlees beter naar voren te brengen zonder de toevoeging van tomaten. Hoewel minder bekend dan de rode variant, biedt pasta Bolognese Bianco een elegante en delicate twist op de traditionele saus.

De evolutie van Bolognese Bianco weerspiegelt de creativiteit binnen de Italiaanse keuken, waarbij koks spelen met traditionele ingrediënten en technieken om nieuwe en verrukkelijke gerechten te creëren die toch geworteld blijven in de rijke culinaire tradities van Italië.

Meer pasta inspiratie

Op zoek naar meer pasta inspiratie? Wat dacht je van deze gnocchi bolognese met burrata, deze vegetarische pasta bolognese of deze lasagnette bolognese. Drie fantastische varianten op de pasta bolognese en allemaal snel, eenvoudig en lekker.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr pancetta
  • 200 gr varkensgehakt
  • 100 ml runder- of kippenbouillon
  • 50 ml droge witte wijn (ik gebruik deze)
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • 200 gr papardelle
  • 50 ml kookroom
  • 40 gr Parmezaanse kaas (vers gerasp van een blok)
  • peper en zout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Hak de wortel en bleekselderij fijn. Snipper de ui en pers de knoflook uit.
  2. Verhit een pan op middelhoog vuur (zonder olie of boter) en bak hierin de pancetta goudbruin. Voeg hier vervolgens de wortel, bleekselderij en ui aan to een bak 5 min. mee. Voeg daarna het gehakt toe met een flinke snuf peper en zout en bak rondom rul en goudbruin.
  3. Als het gehakt klaar is voeg je de knoflook, bouillon, witte wijn en het takje rozemarijn in zijn geheeltoe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat zo’n 15 minuten pruttelen totdat bijna al het vocht is opgenomen/verdampt.
  4. Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een kopje kookvocht op bij het afgieten.
  5. Ris vervolgens de takjes tijm. Verwijder de rozemarijn uit de pan en voeg de kookroom, Parmezaanse kaas en tijm toe. Mix alles door elkaar en laat nog een paar minuten pruttelen. Voeg nu ook de gekookte pasta toe aan de pan met een scheutje kookvocht. Breng alles op smaak met een snuf peper en zout.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept