Pasta is mijn favoriete eten en dan het liefst met heel veel groenten. Vandaag maken we daarom deze romige ratatouille pasta!Ratatouille is een traditioneel gerecht afkomstig uit de Provençaalse regio van Zuidoost-Frankrijk. Het wordt beschouwd als een van de klassieke gerechten van de mediterrane keuken. Ratatouille is vooral populair in de zomer, wanneer veel van de gebruikte groenten in overvloed beschikbaar zijn.

Ratatouille is een smaakvolle groentestoofpot die meestal bestaat uit een verscheidenheid aan gestoofde groenten, zoals aubergine, courgette, paprika, tomaten en uien. De groenten worden in stukjes gesneden en vervolgens samen gestoofd in olie, vaak met toevoeging van kruiden zoals tijm, rozemarijn en basilicum, evenals knoflook voor extra smaak.

Het gerecht wordt vaak geserveerd als bijgerecht, maar kan ook worden gegeten als hoofdgerecht, soms vergezeld van brood, rijst, pasta of aardappelen. Ratatouille kan warm of op kamertemperatuur worden geserveerd en wordt vaak beschouwd als een licht en gezond gerecht, vanwege de overvloed aan verse groenten en de minimale bewerking van de ingrediënten.

Hoewel ratatouille zijn oorsprong heeft in de Provençaalse keuken, heeft het gerecht wereldwijde bekendheid verworven dankzij zijn heerlijke smaak en veelzijdigheid in de bereiding. Het is ook populair geworden vanwege de gelijknamige film die we allemaal kennen!

Romige ratatouille pasta

Ik ben zelf een enorme pastaliefhebber en omdat ik vrijwel geen vlees is, verwerk ik graag lekker veel groenten in mijn gerechten. Het leuke aan groente is dat je er zo ontzettend veel smaak aan kunt geven en dat je het eigenlijk op enorm veel verschillende manieren kunt bereiden. Zo zou je de groenten uit deze pasta ook in de oven kunnen bereiden, zoals ik eerder deed bij deze ratatouille orzo met burrata. Deze keer gaan we voor stoven in de pan met verse kruiden en specerijen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

25 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 200 gr pasta
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 puntpaprika’s
  • 1 witte ui
  • 50 ml droge witte wijn
  • 125 gr cherrytomaten
  • 100 gr zuivelspread light (ik gebruik deze)
  • 300 gr gezeefde tomaten
  • 1 el oregano
  • Parmezaanse kaas flakes
  • verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een koffiekopje kookvocht op bij het afgieten.
  2. Snipper de ui en halveer de cherrytomaten. Snijd de aubergine, courgette en paprika in blokjes. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de aubergine toe met de wijn en 50 ml water en doe een deksel op de pan. Laat de aubergine 5 minuten stomen totdat al het water is opgenomen. Voeg daarna de courgette, paprika, oregano en wat peper en zout toe en bak een paar minuten mee.
  3. Voeg nu de gezeefde tomaten, zuivelspread en een handje verse basilicum toe. Voeg ook de pasta toe samen met het kookvocht en de cherrytomaten. Mix alles door elkaar en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
  4. Verdeel de pasta over de borden en garneer met extra basilicum, zwarte peper en de Parmezaanse kaas.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept