Met de komst van de lente brengen we hulde aan een van de meest geliefde seizoensgebonden groenten: witte asperges. Ik maakte deze heerlijke aspergerisotto met kruidenolie en citroen. De heerlijke en delicate stengels zijn een culinair hoogtepunt dat liefhebbers over de hele wereld doet smullen. Witte asperges, ook wel bekend als het “witte goud”, groeien ondergronds en worden geoogst voordat ze blootgesteld worden aan zonlicht. Hierdoor behouden ze hun bleke kleur en subtiele smaak. Het proces van het telen van witte asperges vergt geduld, zorgvuldigheid en vakmanschap, waardoor elke stengel een waardevol en kostbaar geschenk wordt. Eigenlijk dus een vet ambachtelijk product. Naast hun overheerlijke smaak zijn witte asperges ook nog eens rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine K en foliumzuur. Ze bevatten ook mineralen zoals calcium, ijzer en kalium, die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Het toevoegen van witte asperges aan je maaltijden kan dus bijdragen aan een gebalanceerd dieet. Win-win als je het mij vraagt!

Aspergerisotto met kruidenolie en citroen

Deze heerlijke risotto met asperges is echt een fantastisch gerecht met heel veel bijzondere smaken en texturen. De asperges worden gekookt in de bouillon van de risotto, waardoor ze een extra lekkere smaak krijgen. De toppen van de asperges worden gegrild, waardoor je dus eigenlijk twee verschillende bereidingen hebt in één gerecht. De frisse citroen en zoute Parmezaanse kaas maken het helemaal af. Op zoek naar meer inspiratie? Ik maakte eerder deze groene risotto met groene asperges en burrata en deze zomerse pastasalade met serranoham, druiven en groene asperges.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 200 gr risottorijst
  • 1 witte ui en 1 teentje knoflook
  • 100 ml droge witte wijn (of 1 el wittewijnazijn)
  • 500 ml groentenbouillon (= 500 ml water met 1 blokje groentenbouillon)
  • 300 gr witte asperges
  • 1 citroen
  • 60 gr Parmezaanse kaas + extra
  • verse basilicum
  • verse bieslook
  • peper en zout
  • goede olijfolie (ik gebruik deze)
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng de bouillon aan de kook en zet daarna het vuur laag. Zorg dat er meer bouillon in je pan zit dan je nodig hebt, want je gaat hierin de asperges ook koken.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg daarna de risottorijst toe en bak 1 minuut mee. Blus vervolgens af met de witte wijn.
  3. Als de wijn is opgenomen voeg je twee scheppen bouillon toe. Als de bouillon is opgenomen, voeg je weer nieuwe bouillon toe net zo lang tot de risottorijst gaar is.
  4. Ondertussen maak je de kruidenolie door een handje basilicum samen met een handje bieslook, wat peper en zout en ongeveer 50-100 ml olijfolie met een staafmixer te blenden. Is de kruidenolie te dik? Voeg dan extra olie of water toe totdat je tevreden bent.
  5. Schil de asperges en verwijder de onderkant. Snijd de toppen (ongeveer 7 cm) eraf en houd apart. Snijd de overige asperges in stukken van ongeveer 2 cm dikte. Kook deze aspergeblokjes in ongeveer 5 minuten gaar in de bouillon. Wanneer de asperges klaar zijn, voeg je ze samen met de Parmezaanse kaas, het sap van 1 citroen, de knoflook, wat citroenrasp, zwarte peper en nog een een klein beetje bouillon toe aan de risotto. Mix alles goed door elkaar zodat het een romige risotto wordt.
  6. Ondertussen verhit je een grillpan en grill je de aspergetoppen met wat peper en zout. Dit hoef maar een paar minuten tot er mooie grillstrepen ontstaan.
  7. Serveer de risotto met de gegrilde asperges en de kruidenolie. Garneer met citroen(rasp), zwarte peper en verse basilicum.
  8. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept