Het aspergeseizoen is begonnen! Ik ben er dol op. Vandaag een groene risotto met spinazie, asperges en burrata! Groene asperges zijn een heerlijke én gezonde delicatesse! Asperges zijn een klassieke groente die al eeuwenlang gewaardeerd wordt vanwege de unieke smaak en gezonde eigenschappen. Terwijl witte asperges wellicht het bekendst zijn, verdienen groene asperges zeker hun plekje in de spotlight. Deze knapperige en smaakvolle stengels zijn namelijk een waar genot voor de smaakpapillen. En je kunt ze in enorm veel verschillende gerechten gebruiken.

Waarom zijn groene asperges groen? Groene asperges zijn eigenlijk witte asperges die boven de grond groeien en daardoor groen worden door blootstelling aan zonlicht. Ze hebben een intensere smaak dan witte asperges en zijn vaak iets zachter van textuur. Ze zijn bovendien een geweldige bron van voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamines en mineralen.

Wat groene asperges zo bijzonder maakt, is hun veelzijdigheid in de keuken. Ze kunnen worden geroosterd, gegrild, gestoomd, gewokt of verwerkt in salades, soepen, pasta’s en nog veel meer. Ze voegen een heerlijke smaak en knapperige textuur toe aan elk gerecht. Eerder maakte ik er deze zomerse pastasalade met serranoham en deze asperge plaattaart mee. Vandaag gaan we dus voor een groene risotto met spinazie, asperges en burrata!

Groene risotto met spinazie, asperges en burrata

Deze groene risotto met spinazie, asperges en burrata dankt haar kleur aan een saus van spinazie en basilicum. Die maak je heel gemakkelijk zelf met een blender, keukenmachine of staafmixer. Deze saus geeft niet alleen heel veel smaak, maar voegt dus ook extra ‘verborgen’ groenten toe aan je gerecht. De risotto is heel romig en de knapperige asperges en tuinerwten geven het geheel een knapperige bite. Afgetipt met de frisse citroen en romige burrata is dit echt een enorme smaaksensatie!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 200 gr risottorijst
  • 1 bol burrata
  • 1 witte ui en 3 teentjes knoflook
  • 100 ml droge witte wijn (of 1 tl wittewijnazijn)
  • 500 ml groentenbouillon (= 500 ml water met 1 blokje groentenbouillon)
  • 250 gr groene asperges
  • 200 gr spinazie
  • 150 gr tuinerwten
  • 1 citroen
  • handje pijnboompitten (3 el)
  • verse basilicum
  • Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng de bouillon aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg daarna de risottorijst toe en bak 1 minuut mee. Blus vervolgens af met de witte wijn.
  3. Als de wijn is opgenomen voeg je twee scheppen bouillon toe. Als de bouillon is opgenomen, voeg je weer nieuwe bouillon toe net zo lang tot de risottorijst gaar is.
  4. Ondertussen maak je de spinaziesaus door de spinazie in de blender te doen samen met de pijnboompitten, twee handjes verse basilicum, het sap van een 1/2 citroen en een flinke snuf peper en zout.
  5. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak hier vervolgens de asperges met een snuf peper en zout. Dit is in ongeveer 3-5 minuten klaar.
  6. Als de risotto bijna klaar is, voeg je de spinaziesaus toe samen met de erwten en knoflook. Voeg ook ongeveer 3 el Parmezaanse kaas toe en mix alles goed. Breng op smaak met wat zwarte peper.
  7. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de burrata, asperges, wat rasp van de citroenschil, verse basilicum en een snuf zwarte peper.
  8. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept