Van orzo krijgen we geen genoeg! Vandaag maken we baked orzo met spinazie en mozzarella. Orzo is een pastasoort die eruitziet als rijstkorrels en afkomstig is uit de Italiaanse keuken. Hoewel het in Italië niet zo bekend is als bijvoorbeeld spaghetti of penne (ik heb het er werkelijk nog nooit op de kaart zien staan), is orzo toch populair geworden in andere delen van de wereld vanwege verschillende redenen.

  1. Veelzijdigheid: orzo kan worden gebruikt in verschillende soorten gerechten, van soepen en salades tot hoofdgerechten en bijgerechten. Het kan worden gekookt als rijst, maar het heeft een andere textuur en smaak die veel mensen lekker vinden.
  2. Gemak: orzo kookt snel en gemakkelijk, in ongeveer 8-10 minuten, waardoor het een handig ingrediënt is om in huis te hebben voor een snelle en gemakkelijke maaltijd.
  3. Gezondheid: orzo is van nature cholesterolvrij, vetarm en een goede bron van koolhydraten en eiwitten.
  4. Exotisch: orzo is voor veel mensen een onbekende pastasoort en het kan daarom exotisch aanvoelen om te gebruiken in gerechten. Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar nieuwe smaken en texturen, waardoor orzo aantrekkelijk kan zijn als ingrediënt.

Baked orzo met spinazie & mozzarella

Inmiddels heb ik al veel recepten met orzo gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze orzo met pesto van gegrilde courgette en kipgehaktballetjes? Of deze orzo met boerenkoolsaus en bimi? Allemaal heerlijke gerechten. Klik hier voor een overzicht van al mijn recepten met orzo.

Deze keer dus een variatie op de klassieke orzo, namelijk een baked orzo. De bereiding is eigenlijk identiek aan die van de andere recepten, alleen gaat het gerecht daarna nog even de oven in met wat tomaatjes en mozzarella. Zo krijg je net een andere smaak en heb je een heerlijke variatie op je normale orzo pasta.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2-3 pers.):
  • 300 gr orzo
  • 1 bol mozzarella
  • 1 prei
  • 1 aubergine
  • 1 grote witte ui
  • 1 courgette
  • 250 gr spinazie
  • handje cherrytomaten
  • 300 ml gezeefde tomaten of passata
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • verse basilicum
  • peper en zeezout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de orzo. Giet hem 1 minuutje eerder af dan dat op de verpakking staat en vang een half kopje kookvocht op bij het afgieten.
  3. Snipper de ui en snijd de aubergine en courgette in blokjes. Snijd de prei in halve ringen en halveer de cherrytomaatjes.
  4. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg daarna de prei toe en bak een paar minuten mee. Voeg daarna de aubergine toe samen met een klein scheutje water en bak een paar minuten mee. Vervolgens voeg je de courgette en spinazie toe samen met een flinke snuf zout en peper. Mix alles goed en laat even bakken.
  5. Voeg nu de gezeefde tomaten, het kookvocht, de orzo, de Italiaanse kruiden, een handje verse fijngehakte basilicum en een snuf peper en zout toe. Mix alles goed en laat even pruttelen.
  6. Schep het mengsel in de ovenschaal en verdeel de mozzarella en tomaatjes erover. Top af met wat peper en Italiaanse kruiden en schuif voor 10 minuten in de oven of totdat de mozzarella is gesmolten.
  7. Garneer de baked orzo met extra basilicum.
  8. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept