Het is weer eens tijd voor een lekkere lasagne! Vandaag maken we groene lasagne met courgette, kipgehakt & spinaziepesto. Lasagne is een klassiek Italiaans gerecht dat al eeuwenlang populair is over de hele wereld. Het bestaat uit lagen pasta, tomatensaus, kaas en vlees of groenten. De oorsprong van lasagne gaat terug tot het oude Rome, waar je ook oprecht de lekkerste lasagne ooit kan eten. Die moet je geproefd hebben!

Het maken van lasagne is niet moeilijk, maar het vereist wel wat voorbereiding met het koken van de ‘vulling’. Hierbij kun je dus gaan variëren. In plaats van een klassieke tomatensaus, maak ik een saus van spinazie en pesto. Die maak je heel gemakkelijk door een pesto naar keuze te mengen met wat spinazie en (plantaardige) crème fraiche. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar je voegt zo ook heel eenvoudig extra groenten aan je gerecht toe. Hier voeg ik vervolgens weer groenten en vlees naar keuze aan toe. Ik kies voor kipgehakt in plaats van traditioneel rundergehakt (ragù) en ik gebruik ook courgette, spinazie en tuinerwten.

Vervolgens begint het bouwen van de lasagne. De bodem van de ovenschaal wordt bedekt met een laag van de spinaziepesto, gevolgd door een laag met courgetteschijfjes en dan vulling. Daar bovenop komt een laagje lasagnebladen. Dit proces wordt herhaald totdat alle ingrediënten op zijn en er genoeg lagen zijn om de lasagne op te bouwen. De laatste laag moet bestaan uit kaas. In een traditionele lasagne wordt vaak gebruikgemaakt van mozzarella, maar ik gebruik in dit recept Parmezaanse kaas en wat courgetteschijfjes als ‘dakje’.

De lasagne wordt dan in de oven gebakken tot de bovenkant goudbruin is. Het resultaat is een heerlijke en voedzame maaltijd die perfect is voor een familiediner of een diner met vrienden.

Groene lasagne met courgette, kipgehakt & spinaziepesto

Er zijn veel meer variaties op de traditionele lasagne, zoals deze groene lasagne met courgette, kipgehakt & spinaziepesto. Ik maakte eerder zelf een lasagnesoep met ricotta en basilicum. Alle lekkere smaken van een lasagne, maar dan verwerkt in een soep. Of wat dacht je van deze lasagnette bolognese waarbij de lasagnebladen er al in de pan bij gaan? Zo wordt lasagne nóg eenvoudiger. Tot slot heb ik ook nog deze zoete aardappel lasagne met roomkaas voor je in de aanbieding. In plaats van lasagnebladen gebruik ik daar plakjes zoete aardappel en het resultaat is echt verbluffend!

In Italië wordt lasagne vaak geserveerd met een salade en een glas rode wijn. Maar zoals je hebt gelezen, is het een veelzijdig gerecht dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de smaak en voorkeuren van elke individuele eter. Of je nu een klassieke lasagne maakt of een moderne variatie, het is altijd een smakelijke én bevredigende maaltijd.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

40 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2-3 pers.):
  • 6 lasagnebladen
  • 1 courgette
  • 1 witte ui en 1 teentje knoflook
  • 150 gr tuinerwten
  • 350 gr spinazie
  • 250 gr kipgehakt
  • 125 gr crème fraîche naar keuze (ik gebruik deze)
  • 3 el pesto naar keuze
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • olijfolie
  • verse basilicum
  • verse tijm
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Snijd de courgette in hele dunne plakjes zodat ze bijna doorzichtig zijn.
  3. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens het kipgehakt toe samen met een snuf peper en zout en bak rul. Voeg vervolgens 250 gr spinazie toe samen met de knoflook en bak tot het geslonken is.
  4. Ondertussen doe je de pesto samen met de overige 100 gr spinazie, een handje verse basilicum en de crème fraîche in de blender en blend je dat tot een gladde pesto. Als hij te dik blijft, kun je een klein beetje water toevoegen. Voeg vervolgens 4/5 van de saus toe aan de pan samen met de tuinerwten en 1 el Italiaanse kruiden. Breng alles op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel de overige saus over de bodem van de ovenschaal en beleg met schijfjes courgette. Stort nu 1/3 van de vulling op erop en top af met 3 lasasgnebladen en opnieuw schijfjes courgette. Herhaal nu tot alles op is. Eindig met een laag saus en schijfjes courgette.
  6. Besprenkel de bovenste laag met een beetje olijfolie en bedek met de Parmezaanse kaas en de overige Italiaanse kruiden. Breng op smaak met wat peper en zout. Bak de groene lasagne met courgette, kipgehakt & spinaziepesto voor ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is gekleurd en de lasagnebladen gaar zijn.
  7. Serveer met de verse basilicum en tijm.
  8. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept