Een kapsalon kan altijd, zeker als het deze zomerse kapsalon met zoete aardappel, knoflookgamba’s & mangosalsa is. Niet alleen heel erg lekker en kleurrijk, maar ook voedzaam en bomvol fantastische ingrediënten. Ik ben zelf echt dol op zoete aardappel en daar maak ik graag recepten mee. Eerder maakte ik deze curry met zoete aardappel en wortel en deze zoete aardappel lasagne. Welke ga jij proberen?

Kapsalon met zoete aardappel, knoflookgamba’s & mangosalsa

De kapsalon is een populaire fastfoodmaaltijd die oorspronkelijk uit Nederland komt. Het gerecht werd voor het eerst gecreëerd in de stad Rotterdam in de vroege jaren 2000. De naam “kapsalon” is afgeleid van het Nederlandse woord voor kapsalon, omdat de bedenker van het gerecht een kapper was. Het verhaal gaat dat de kapper regelmatig een maaltijd bestelde met shoarma, kaas, en andere ingrediënten bij een nabijgelegen shoarmazaak. Op een dag stelde de eigenaar voor om al deze ingrediënten te combineren tot één gerecht en zo ontstond de kapsalon. Het gerecht werd al snel populair in Rotterdam en verspreidde zich daarna over de rest van Nederland. De klassieker bestaat meestal uit friet bedekt met shoarma, gesmolten kaas, salade, knoflooksaus en soms sambal of andere sauzen. Je kunt er zelf een eigen draai aan gegeven zoals ik bij deze kapsalon heb gedaan.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 250 gr zoete aardappel (2 grote denk ik?) 
  • twee handjes veldsla 
  • 1 mango of 300 gr verse mangoblokjes 
  • 1 rode peper
  • 1 rode ui 
  • 2 teentjes knoflook
  • verse peterselie 
  • 1 limoen 
  • 1 komkommer
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder 
  • 250 gr grote gepelde gamba’s 
  • eetbare bloemen in verschillende kleuren 
  • srirachamayo 
  • peper en zeezout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Maak de zoete aardappels schoon (schil ze niet!). Snijd in de vorm van frietjes. Mix met olijfolie, knoflookpoeder, uienpoeder, zeezout en peper en leg op de bakplaat. Bak in 20 minuten krokant. 
  3. Ondertussen maak je de mangosalsa door de komkommer en mango in kleine blokjes te snijden. Snipper ook de ui en hak de rode peper en peterselie fijn. Meng met wat limoensap en een snuf peper en zout tot een salsa. 
  4. Hak de knoflook fijn en verhit wat olijfolie in een pan. Bak hierin de gamba’s samen met de knoflook en wat zeezout. 
  5. Maak de kapsalon door de frietjes te verdelen over de borden. Hierop schep je de veldsla en mangosalsa samen met de knoflookgarnalen. Top af met srirachamayo en eetbare bloemen. Garneer met extra peterselie.

Deel het recept