Deze pasta met harissa, linzen en feta is een verrassend lekker en enigszins pittig alternatief voor de traditionele pasta met tomatensaus. Dit vegetarische gerecht combineert de intense smaak van harissa met de zachte romigheid van feta. De linzen dienen als voedzame vleesvervanger en de verse spinazie zorgt voor een extra portie groenten, dus een fijne gezonde combinatie.

Wat is harissa?

Harissa is een rode peperpasta die afkomstig is uit Tunesië. Het wordt doorgaans gemaakt van verschillende soorten hete pepers, specerijen en kruiden zoals knoflook, komijn, koriander en soms munt. Dit ingrediënt voegt zowel complexiteit als diepte toe aan gerechten. De pittigheid van harissa kan variëren, dus begin altijd met een kleine hoeveelheid en pas het naar smaak aan. In deze pasta zorgt het voor een verwarmende kick die mooi contrasteert met de zachtheid van de tomaten en de feta.

Gezonde pasta recepten

Als je graag gezond wilt eten, hoef je zeker geen pasta te vermijden. Stel jouw maaltijd met pasta dan op een slimme manier samen. Zo kun je een gezonder type pasta, zoals volkoren pasta, kiezen zodat je een voedzame basis van jouw maaltijd hebt. Daarnaast kun je verse ingrediënten aan jouw pasta toevoegen, zoals de spinazie, tomaten en linzen in het recept hieronder. Op deze manier maak je eenvoudig een maaltijd die bijdraagt aan een gebalanceerd dieet.

Pasta met tomatensaus en harissa

De combinatie van tomatensaus en harissa in dit gerecht biedt een heerlijk contrast. De tomatensaus zorgt voor een zachte, zoete onderlaag, terwijl de harissa een meer pittig randje aan de saus toevoegt. Gegarandeerd een rijke smaaksensatie bij elke hap!

Pasta met feta

Feta wordt vaak gebruikt als een frisse en romige tegenhanger in een gerecht, dankzij zijn kruimelige textuur en zoute smaak. Bijvoorbeeld in het recept hieronder zorgt het voor een smaakvolle balans tussen de zoetere tomatensaus en de pittigheid van de harissa. En een extra lekker voordeel: wanneer je feta toevoegt aan warme pasta, smelt het lichtjes, waardoor de structuur meer romig en vol van smaak wordt.

Eet je liever vegan? Vervang de feta in dit gerecht dan eenvoudig door vegan feta. Het recept is dan in principe helemaal veganistisch, mits er geen ei in de pasta zelf is verwerkt.

Vegetarische pasta met linzen

Linzen zijn niet alleen een uitstekende bron van eiwitten en vezels, maar geven ook een heerlijke bite aan dit pastagerecht. De linzen nemen snel de smaken van de tomatensaus en harissa aan, waardoor ze perfect opgaan in het geheel. Ook werken ze hier als voedzame vleesvervanger, waardoor deze pasta met harissa handig is als makkelijke vegetarische avondmaaltijd.

Meer gezonde pasta recepten

Pasta is natuurlijk altijd lekker! Vind je dit gerecht toch te pittig? Bekijk dan vooral deze pasta met geroosterde paprikasaus eens, kies voor klassiek met deze vegetarische pasta bolognese, of ga voor nóg meer feta met deze pasta met gebakken prei en feta (er bestaat niet zoiets als te veel kaas, toch?)

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een half kopje kookvocht op bij het afgieten.
  2. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de spinazie tot deze is geslonken. Voeg dan de linzen in tomatensaus toe samen met de harissa en een flinke snuf peper en zout en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat zachtjes pruttelen.
  3. Voeg de pasta toe samen met het kookvocht en mix alles door elkaar.
  4. Verdeel de pasta over de borden en garneer met de feta, basilicum en wat peper.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept