Een traybake is hét antwoord op drukke dagen. Vandaag een vegetarische traybake met falafel.

Falafel, de verrukkelijke mediterrane traktatie, is een vegetarische lekkernij die de harten van veel mensen al heeft veroverd. Deze kleine, knapperige balletjes worden gemaakt van gemalen kikkererwten of tuinbonen, op smaak gebracht met een kruidenmix van komijn, koriander, knoflook en andere smaakvolle ingrediënten.

De bereiding begint met het weken en malen van de peulvruchten, waarna de resulterende pasta wordt gekruid en gevormd tot kleine balletjes of schijven. Vervolgens worden ze diepgebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant, terwijl ze binnenin zacht en smeuïg blijven.

Falafel is niet alleen heerlijk, maar ook veelzijdig. Je kunt ze serveren in combinatie met een heerlijke zoete aardappelstamppot of serveren in een salade met bloemkoolrijst. Of je serveert ze dus op deze heerlijke traybake!

Falafel is niet alleen geliefd onder vegetariërs en veganisten, maar wordt door mensen over de hele wereld gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak en textuur. Dus, de volgende keer dat je op zoek bent naar een smaakvolle en plantaardige optie, probeer dan zeker eens falafel!

Wat is een traybake?

Wat is een traybake nou eigenlijk? Een traybake is een makkelijke en handige manier om een complete maaltijd te bereiden. Het idee is om alle ingrediënten die je wil gebruiken op één bakplaat te leggen en ze dan samen te bakken in de oven. Je hoeft minimale inspanning te leveren, omdat de oven dus al het werk voor je doet. Super makkelijk voor op drukke dagen.

Je begint meestal met wat vlees, vis of vleesvervanger/peulvruchten en voegt daar groenten aan toe, zoals paprika, uien, wortels of wat je maar lekker vindt. Dan kruid je alles met specerijen, zout, peper en wat olie om het smaakvol te maken.

De bakplaat gaat dan in de oven en terwijl het daar bakt, vermengen de smaken zich en wordt alles gaar. Het resultaat is een heerlijke en makkelijk te bereiden maaltijd met weinig afwas. Bovendien is het ook nog hartstikke voedzaam. Ideaal!

Traybakes zijn geweldig omdat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten en smaken en het is ook perfect voor drukke dagen wanneer je niet te veel tijd in de keuken wil doorbrengen. Het is gewoon een slimme en smakelijke manier om een maaltijd te maken!

Traybake met falafel

Deze traybake met falafel bestaat uit heel veel lekkere ingrediënten. Ik gebruikte aardappeltjes als basis en daar voegde ik courgette en aubergine aan toe. Ik koos voor falafel als eiwitbron. Dit ging de oven in met wat kruiden en olijfolie en ondertussen maakte ik een yoghurtsausje om de traybake mee te serveren. Top het geheel af met wat pijnboompitten en verse kruiden en je hebt een fantastische maaltijd. Als je geen tijd of zin hebt om zelf een sausje te maken, kun je ook gewoon een kant en klare saus of dressing naar keuze gebruiken. Een honing-mosterdsaus of knoflooksaus zou hier ook erg lekker bij smaken.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

5 minuten + 30 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 200 gr falafel
  • 400 gr aardappeltjes naar keuze (ik gebruik deze)
  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 1 rode ui
  • 50 gr granaatappelpitjes
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • peper en zout
  • olijfolieVoor de dressing
  • 150 ml yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • paar takjes verse dille
  • paar takjes verse munt
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de aubergine in plakken en snijd er horizontaal en verticaal strepen in. Snijd de courgette in stukjes. Snijd de rode ui in ringen (als je liever geen rauwe uit eet, kun je de ui ook voegen aan de traybake voordat hij de oven in gaat).
  3. Verdeel de aubergine, courgette, aardappeltjes en falafel over te bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en het knoflookpoeder en uienpoeder. Mix goed en schuif voor 25-30 minuten in de oven of totdat de aardappeltjes goudbruin kleuren.
  4. Hak de munt en dille grof. Pers een teentje knoflook uit. Mix de kruiden met de knoflook en yoghurt. Breng op smaak met wat peper en zout.
  5.  Serveer de traybake met de rode ui, granaatappelpitjes, yoghurtdressing en wat extra munt en dille.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept