Het is tijd voor een nieuwe aflevering van de stamppot miniserie. In deze miniserie deel in tijdens de herfst en winter elke twee weken een stamppotrecept dat alles behalve your average stamppot is. Ik probeer stamppot weer sexy te maken en tot nu toe is dat aardig gelukt. Eerder maakte ik deze zoete aardappelstamppot met kipgehaktballetjes, bloemkoolstamppot met halloumi, stamppot met chorizo, pesto en zongedroogde tomaat en pompoen-rucola stamppot met spicy kikkererwten. Vandaag is het tijd voor een nieuwe variant. Heb je al honger? Let’s go!

Zoete aardappelstamppot met falafel

Het werd tijd voor een stamppot met wat invloeden uit het Midden-Oosten. Ik ben zelf een groot liefhebber van falafel, dus waarom zou ik dit niet met een stammpot kunnen combineren? Ik ging voor een basis van zoete aardappel met prei en courgette. Prei en courgette behouden altijd hun uitgesproken smaak en structuur en geven de stamppot een lekkere bite. Ik voegde daar crispy chili olie en lekkere yoghurtsaus aan toe en topte hem af met de falafel. Een lekkere zoete aardappelstamppot met veel pit en smaak!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2-3 pers.):
  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 1 grote prei
  • 1 courgette
  • 200 gr falafel (ik gebruik deze)
  • 1 tl uienpoeder
  • 3 el (plantaardige) yoghurt
  • 1 tl za’atar (of anders ras el hanout)
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • olijfolie
  • crispy chili olie naar smaak
  • verse bieslook
  • bosui
  • chiliflakes
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook. Schil de zoete aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe ze in de pan en kook in ongeveer 15 minuten zacht.
  2. Hak de bieslook en bosui fijn.
  3. Snijd ondertussen de prei in ringen en de courgette in blokjes. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de prei 5 minuten totdat hij zacht is geworden. Bestrooi rijkelijk met peper en zout en voeg nu ook de courgette toe. Bak alles een paar minuten en zet vervolgens het vuur laag om de groenten warm te houden. Bak in een koekenpan de falafel in wat olijfolie goudbruin.
  4. Pers het teentje knoflook uit en doe samen met de yoghurt, 1 el water, de za’atar en wat versgehakte bieslook in een schaaltje. Mix tot een dressing.
  5. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Breng op smaak met wat peper, zout en het uienpoeder. Voeg nu ook de courgette en prei toe en mix het geheel goed door elkaar.
  6. Serveer de stamppot met de falafel, yoghurtdressing, crispy chili olie en chiliflakes naar smaak. Top af met wat verse bieslook en bosui.
  7. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept

Het is tijd voor een nieuwe aflevering van de stamppot miniserie. In deze miniserie deel in tijdens de herfst en winter elke twee weken een stamppotrecept dat alles behalve your average stamppot is. Ik probeer stamppot weer sexy te maken en tot nu toe is dat aardig gelukt. Eerder maakte ik deze zoete aardappelstamppot met kipgehaktballetjes, bloemkoolstamppot met halloumi, stamppot met chorizo, pesto en zongedroogde tomaat en pompoen-rucola stamppot met spicy kikkererwten. Vandaag is het tijd voor een nieuwe variant. Heb je al honger? Let’s go!

Zoete aardappelstamppot met falafel

Het werd tijd voor een stamppot met wat invloeden uit het Midden-Oosten. Ik ben zelf een groot liefhebber van falafel, dus waarom zou ik dit niet met een stammpot kunnen combineren? Ik ging voor een basis van zoete aardappel met prei en courgette. Prei en courgette behouden altijd hun uitgesproken smaak en structuur en geven de stamppot een lekkere bite. Ik voegde daar crispy chili olie en lekkere yoghurtsaus aan toe en topte hem af met de falafel. Een lekkere zoete aardappelstamppot met veel pit en smaak!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2-3 pers.):
  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 1 grote prei
  • 1 courgette
  • 200 gr falafel (ik gebruik deze)
  • 1 tl uienpoeder
  • 3 el (plantaardige) yoghurt
  • 1 tl za’atar (of anders ras el hanout)
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • olijfolie
  • crispy chili olie naar smaak
  • verse bieslook
  • bosui
  • chiliflakes
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook. Schil de zoete aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe ze in de pan en kook in ongeveer 15 minuten zacht.
  2. Hak de bieslook en bosui fijn.
  3. Snijd ondertussen de prei in ringen en de courgette in blokjes. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de prei 5 minuten totdat hij zacht is geworden. Bestrooi rijkelijk met peper en zout en voeg nu ook de courgette toe. Bak alles een paar minuten en zet vervolgens het vuur laag om de groenten warm te houden. Bak in een koekenpan de falafel in wat olijfolie goudbruin.
  4. Pers het teentje knoflook uit en doe samen met de yoghurt, 1 el water, de za’atar en wat versgehakte bieslook in een schaaltje. Mix tot een dressing.
  5. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Breng op smaak met wat peper, zout en het uienpoeder. Voeg nu ook de courgette en prei toe en mix het geheel goed door elkaar.
  6. Serveer de stamppot met de falafel, yoghurtdressing, crispy chili olie en chiliflakes naar smaak. Top af met wat verse bieslook en bosui.
  7. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept