Vandaag maken we een heerlijke zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen. Zoete aardappels danken hun naam aan het feit dat ze van nature een zoetere smaak hebben dan gewone aardappels (witte aardappels). Deze natuurlijke zoetheid komt voornamelijk door hun hogere suikergehalte en het type suikers dat ze bevatten, zoals glucose en fructose. Hierdoor smaken ze zoeter dan gewone aardappels, die voornamelijk zetmeel bevatten en een neutrale smaak hebben.

De naam “zoete aardappel” wordt gebruikt om het onderscheid te maken tussen deze aardappelsoort en de meer gebruikelijke aardappels die voornamelijk in Europa worden verbouwd. In sommige regio’s staan zoete aardappels ook bekend als “bataat” of met lokale namen die verwijzen naar hun zoete smaak en oranje of paarse kleur van het vruchtvlees.

Zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen

Deze zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen bestaat eigenlijk uit drie basisingrediënten, namelijk zoete aardappel, sperziebonen en gehakt. Ik maak zelf gebruik van vegetarisch gehakt (deze vind ik het lekkerst), maar je kunt ook normaal gehakt gebruiken als je dat lekkerder vindt. Je brengt het geheel op smaak met sambal en verschillende kruiden en vervolgens maak je het gerecht af in de ovenschaal. De oven doet het overige werk voor je. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor recepten met zoete aardappel? Wat dacht je van deze Italiaanse stamppot met zoete aardappel en spinazie? Of deze fantastische curry met zoete aardappel en wortel. Allemaal bomvol groenten en bovendien heel eenvoudig om te maken. Eet smakelijk!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

15 minuten + 20 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 400 gr zoete aardappel
  • 200 gr (vega) gehakt
  • 400 gr sperziebonen
  • 1 witte ui
  • 100 ml gezeefde tomaten
  • 1 tl sambal
  • 1 el komijn
  • 1 kerriepoeder
  • handje geraspte oude kaas
  • verse tijm
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Breng een pan met water aan de kook. Maak de sperziebonen schoon en halveer ze. Kook ze in 9 minuten gaar.
  3. Schil de zoete aardappelen en snijd in hele dunne plakjes.
  4. Snipper de ui. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens het gehakt toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens de sperziebonen toe samen met de gezeefde tomaten, sambal, het komijnpoeder en het kerriepoeder. Mix en zet het vuur uit.
  5. Verdeel het sperziebonenmengsel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de plakjes zoete aardappel erover en besprenkel met olijfolie. Verdeel de kaas over de bovenkant samen met wat tijm. Voeg ook nog wat peper en zout toe en schuif voor 20 minuten in de oven.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept