Vandaag maken we een heerlijke zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen. Zoete aardappels danken hun naam aan het feit dat ze van nature een zoetere smaak hebben dan gewone aardappels (witte aardappels). Deze natuurlijke zoetheid komt voornamelijk door hun hogere suikergehalte en het type suikers dat ze bevatten, zoals glucose en fructose. Hierdoor smaken ze zoeter dan gewone aardappels, die voornamelijk zetmeel bevatten en een neutrale smaak hebben.
De naam “zoete aardappel” wordt gebruikt om het onderscheid te maken tussen deze aardappelsoort en de meer gebruikelijke aardappels die voornamelijk in Europa worden verbouwd. In sommige regio’s staan zoete aardappels ook bekend als “bataat” of met lokale namen die verwijzen naar hun zoete smaak en oranje of paarse kleur van het vruchtvlees.
Zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen
Deze zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen bestaat eigenlijk uit drie basisingrediënten, namelijk zoete aardappel, sperziebonen en gehakt. Ik maak zelf gebruik van vegetarisch gehakt (deze vind ik het lekkerst), maar je kunt ook normaal gehakt gebruiken als je dat lekkerder vindt. Je brengt het geheel op smaak met sambal en verschillende kruiden en vervolgens maak je het gerecht af in de ovenschaal. De oven doet het overige werk voor je. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor recepten met zoete aardappel? Wat dacht je van deze Italiaanse stamppot met zoete aardappel en spinazie? Of deze fantastische curry met zoete aardappel en wortel. Allemaal bomvol groenten en bovendien heel eenvoudig om te maken. Eet smakelijk!

Geef een reactie