Een snel en hartverwarmend gerecht: deze bloemkoolcurry met naan is perfect voor op druilerige dagen. Hij staat in slechts twintig minuten op tafel en je maakt jezelf (en je gezelschap) hier ontzettend blij mee.

Bloemkool is over het algemeen een vrij bescheiden groentesoort die je eigenlijk van jongs af aan geserveerd kreeg naast de gekookte aardappelen een een stukje vlees. De bloemkool schitterende stilletjes op ons bord zonder veel poespas. Maar achter die eenvoudige verschijning schuilt een wereld van mogelijkheden. Wist je trouwens ook dat bloemkool in verschillende kleuren komt, waaronder paars en groen? Een regenboog op je bord!

De naam “bloemkool” is enigszins misleidend, want het is eigenlijk de compacte bloemknop van de plant, voordat deze volledig tot bloei komt. Hierdoor krijgen we die mooie, romige witte toppen. Bloemkool heeft het talent om zich aan te passen aan allerlei culinaire experimenten. Het kan worden geroosterd tot knapperige, gouden stukjes, gepureerd worden tot een fluweelzachte puree of zelfs gebruikt worden als basis voor (glutenvrije) pizza!

Wat bloemkool misschien wel het meest speciaal maakt, is zijn vermogen om de show te stelen bij enorm veel verschillende gerechten. Je kunt bloemkool gebruiken in sauzen, pasta’s, curry’s, traybakes, taco’s, stoofpotjes, ovenschotels en ga zo maar door. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze heerlijke bloemkooltaco’s of deze bloemkoolstamppot met halloumi.

Bloemkoolcurry met naan

Mij kun je echt elke dag en nacht blij maken met een romige, dampende curry. Als ik de tijd heb, laat ik een curry het liefst een paar uur lekker pruttelen met veel verschillende smaakmakers. Maar ook ik heb wel eens minder zin of tijd om te koken en dan is deze snelle bloemkoolcurry met naan een uitkomst. Ik gebruik gezeefde tomaten en kokosmelk als basis samen met garam masala. Deze drie ingrediënten zorgen voor een heerlijke, kruidige en romige saus. Zelf gebruik ik deze pot van Euroma, maar er zijn in de supermarkt of toko nog veel meer verschillende merken en soorten te vinden. Zorg ervoor dat je bij het kiezen van de gezeefde tomaten en merk neemt waar enkel 100% tomaten voor zijn gebruikt, zonder andere toevoegingen. Dit is mega onnodig, want je voegt zelf je kruiden toe. Ik zou daarnaast ook romige kokosmelk gebruiken voor een extra creamy textuur.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 2 naans (vers of supermarkt)
  • 500 gr bloemkoolroosjes
  • 200 gr kikkererwten
  • 1 witte ui
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • 200 ml kokosmelk + extra ter garnering
  • 2 el garam masala
  • verse koriander of peterselie
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Snipper de ui. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de ui. Voeg daarna de bloemkoolroosjes toe met de helft van de garam masala en bak 2 minuten aan.
  2. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, kokosmelk en overige garam masala toe samen met een snuf peper en zout. Mix goed door elkaar en zet het vuur laag. Zet de deksel op de pan en laat 15 minuten stomen. Roer af en toe. Voeg de laatste 3 minuten de kikkererwten toe en verwarm even mee.
  3. Verwarm de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Verdeel de curry over de borden en serveer met de naan. Garneer met koriander, extra kokosmelk en peper.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept