Valentijnsdag is de perfecte gelegenheid om iets speciaals te maken voor je geliefde en wat is er nou romantischer dan samen een heerlijke, zelfgemaakte focaccia bakken? Deze focaccia voor Valentijnsdag is daar perfect voor. Focaccia is een traditioneel Italiaans brood dat wordt gekenmerkt door zijn dunne, luchtige structuur en de rijke smaak van olijfolie en zeezout. Het is gemakkelijk te maken en biedt veel ruimte voor creativiteit en persoonlijke smaakvoorkeur. Ik vind het zelf bijvoorbeeld leuk om hem te beleggen met verschillende soorten kruiden en groenten, de zogenaamde focaccia art.

Wat is focaccia art?

Focaccia art is een methode om focaccia brood te versieren met verschillende toppings, waardoor er patronen en ontwerpen ontstaan op het oppervlak (de bovenkant) van het brood. Het lijkt een beetje op de manier waarop sommige mensen cake of gebak versieren, maar in plaats van glazuur of ijs wordt in focaccia art gebruik gemaakt van verschillende ingrediënten, zoals kruiden, groenten, kaas en oliën. Eigenlijk een soort hartige variant van cake versieren dus!

Focaccia art is een creatieve manier  om extra smaak en een bijzondere touch toe te voegen aan het brood. Populaire toppings die worden gebruikt in focaccia art zijn cherrytomaten, olijven, uien, rozemarijn en kaas. Zelf gebruik ik ook vaak peterselie en puntpaprika, omdat je daar ook veel mee kunt.

Focaccia art kan een leuke en unieke manier zijn om focaccia brood te presenteren, waardoor het een perfecte optie is voor feesten, evenementen of bijzondere gelegenheden. Het kan ook een creatieve manier zijn voor chefs om hun culinaire vaardigheden te tonen en te experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. En deze focaccia voor Valentijnsdag is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk als date idee, want het is gewoon romantisch om samen brood te bakken, toch?

Meer Valentijnsrecepten

Op zoek naar meer recepten voor Valentijnsdag? Wat dacht je van deze Valentijns baked oats met aardbeien of deze hartjespannenkoeken met aardbeien en pure chocolade? Of wees zelf eens creatief! Bedenk met welke ingrediënten je bijvoorbeeld hartjes of bloemetjes kunt maken en ga zelf aan de slag met een eigen recept. Fijne Valentijn!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

2,5 uur

Social

WAT HEB JE NODIG (1 focaccia voor Valentijnsdag):
  • 500 gr mix voor Italiaans kruidenbrood (ik gebruik deze)
  • 300 ml water
  • olijfolie
    Toppings
  • 2 rode puntpaprika’s
  • handje cherrytomaten
  • platte peterselie
  • verse tijm
  • zeezout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Doe de broodbakmix samen met het water in een keukenmachine en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg (of 20 minuten kneden met de hand). Dek het deeg vervolgens af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  2. Vet een bakplaat royaal in met olijfolie en stort het deeg erop. Duw met je handen voorzichtig in het deeg zodat het zich over de hele bakplaat verspreidt. Top af met een drizzle olijfolie en masseer goed in. Dek het deeg opnieuw af en laat rijzen op kamertemperatuur tot het volume verdubbeld is (ongeveer 40 minuten).
  3. Steek met een koekjesvorm hartjes uit de puntpaprika en halveer de tomaatjes. Maak met de peterselie en cherrytomaten roosjes en leg ook de hartjes op de focaccia. Top af met verse tijm en zeezout en schuif voor 20 minuten in de oven. Wordt het brood te bruin? Dek het dan halverwege af met aluminiumfolie.
  4. Wanneer de focaccia klaar is, laat je hem afkoelen op een rooster.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept

Valentijnsdag is de perfecte gelegenheid om iets speciaals te maken voor je geliefde en wat is er nou romantischer dan samen een heerlijke, zelfgemaakte focaccia bakken? Deze focaccia voor Valentijnsdag is daar perfect voor. Focaccia is een traditioneel Italiaans brood dat wordt gekenmerkt door zijn dunne, luchtige structuur en de rijke smaak van olijfolie en zeezout. Het is gemakkelijk te maken en biedt veel ruimte voor creativiteit en persoonlijke smaakvoorkeur. Ik vind het zelf bijvoorbeeld leuk om hem te beleggen met verschillende soorten kruiden en groenten, de zogenaamde focaccia art.

Wat is focaccia art?

Focaccia art is een methode om focaccia brood te versieren met verschillende toppings, waardoor er patronen en ontwerpen ontstaan op het oppervlak (de bovenkant) van het brood. Het lijkt een beetje op de manier waarop sommige mensen cake of gebak versieren, maar in plaats van glazuur of ijs wordt in focaccia art gebruik gemaakt van verschillende ingrediënten, zoals kruiden, groenten, kaas en oliën. Eigenlijk een soort hartige variant van cake versieren dus!

Focaccia art is een creatieve manier  om extra smaak en een bijzondere touch toe te voegen aan het brood. Populaire toppings die worden gebruikt in focaccia art zijn cherrytomaten, olijven, uien, rozemarijn en kaas. Zelf gebruik ik ook vaak peterselie en puntpaprika, omdat je daar ook veel mee kunt.

Focaccia art kan een leuke en unieke manier zijn om focaccia brood te presenteren, waardoor het een perfecte optie is voor feesten, evenementen of bijzondere gelegenheden. Het kan ook een creatieve manier zijn voor chefs om hun culinaire vaardigheden te tonen en te experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. En deze focaccia voor Valentijnsdag is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk als date idee, want het is gewoon romantisch om samen brood te bakken, toch?

Meer Valentijnsrecepten

Op zoek naar meer recepten voor Valentijnsdag? Wat dacht je van deze Valentijns baked oats met aardbeien of deze hartjespannenkoeken met aardbeien en pure chocolade? Of wees zelf eens creatief! Bedenk met welke ingrediënten je bijvoorbeeld hartjes of bloemetjes kunt maken en ga zelf aan de slag met een eigen recept. Fijne Valentijn!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

2,5 uur

Social

WAT HEB JE NODIG (1 focaccia voor Valentijnsdag):
  • 500 gr mix voor Italiaans kruidenbrood (ik gebruik deze)
  • 300 ml water
  • olijfolie
    Toppings
  • 2 rode puntpaprika’s
  • handje cherrytomaten
  • platte peterselie
  • verse tijm
  • zeezout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Doe de broodbakmix samen met het water in een keukenmachine en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg (of 20 minuten kneden met de hand). Dek het deeg vervolgens af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  2. Vet een bakplaat royaal in met olijfolie en stort het deeg erop. Duw met je handen voorzichtig in het deeg zodat het zich over de hele bakplaat verspreidt. Top af met een drizzle olijfolie en masseer goed in. Dek het deeg opnieuw af en laat rijzen op kamertemperatuur tot het volume verdubbeld is (ongeveer 40 minuten).
  3. Steek met een koekjesvorm hartjes uit de puntpaprika en halveer de tomaatjes. Maak met de peterselie en cherrytomaten roosjes en leg ook de hartjes op de focaccia. Top af met verse tijm en zeezout en schuif voor 20 minuten in de oven. Wordt het brood te bruin? Dek het dan halverwege af met aluminiumfolie.
  4. Wanneer de focaccia klaar is, laat je hem afkoelen op een rooster.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept