Loaded sweet potato met cheddar: dat klinkt als een hele mond vol en dat is het ook.

Loaded sweet potato is een heerlijk gerecht waarbij een zoete aardappel wordt gebruikt als basis en vervolgens royaal wordt gevuld met verschillende smakelijke toppings. Denk aan een zoete aardappel die is gebakken of geroosterd tot hij heerlijk zacht en smeuïg is, en dan rijkelijk is belegd met een assortiment aan smaakvolle ingrediënten.

De vulling kan variëren afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeuren. Typische toppings voor een loaded sweet potato zijn onder andere zwarte bonen, maïs, avocado, gehakte tomaten, verse kruiden zoals koriander of peterselie, kaas, zure room of Griekse yoghurt en soms zelfs een pittige saus of salsa.

De exacte oorsprong van loaded sweet potatoes is niet helemaal vast te stellen, maar gerechten die zoete aardappelen als basis gebruiken, komen vaak voor in verschillende culturen over de hele wereld. Zoete aardappelen zelf zijn van oorsprong afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, maar de moderne variant van loaded sweet potatoes met verschillende toppings is meer een creatie van de hedendaagse culinaire trends, waarbij men graag experimenteert met smaken en combinaties. De loaded fries is hier ook een voorbeeld van! Een lekker recept daarvan vind je hier.

Dit gerecht is geliefd vanwege zijn veelzijdigheid, voedzaamheid en de mogelijkheid om naar eigen smaak aangepast te worden. Het combineert de natuurlijke zoetheid van de zoete aardappel met hartige en frisse smaken, waardoor het een voedzame en smakelijke maaltijd of bijgerecht is voor liefhebbers van verschillende smaken en texturen.

Loaded sweet potato met cheddar

Ik ben zelf een enorme kaasliefhebber, dus de basis voor deze loaded sweet potato met cheddar was natuurlijk cheddar. Combineer dit gerecht met een heerlijke bonenmelange (eiwit!) en heerlijke verse kruiden en je hebt een fantastische en voedzame maaltijd. Op zoek naar meer inspiratie voor gerechten met zoete aardappel? Wat dacht je van deze Italiaanse stamppot met zoete aardappel en spinazie of deze zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten + 35 minuten oven

Social

WAT HEB JE NODIG (2 stuks):
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 stengels bosui
  • 1 jalapeño 
  • 50 gr bonen 
  • 50 gr mais 
  • 1 limoen 
  • 25 gr cheddar 
  • 2 el zure room 
  • 2 el Creamy Cheese Style 
  • verse koriander naar smaak 
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Wrijf de zoete aardappels in met wat olijfolie en besprenkel met peper en zout. Omwikkeld ze met aluminiumfolie en leg ze op de bakplaat. Schuif voor 30-40 minuten in de oven, totdat ze zacht zijn geworden. 
  3. Hak de bosui en  jalapeño in dunne ringen. Hak de koriander grof.
  4. Mix de bonen met de mais, het sap van een halve limoen en wat peper en zout. 
  5. Haal de gare aardappels uit de oven en snijd ze overlangs half open. Vul ze met het bonenmengsel en top af met de cheddar en wat peper en zout. Schuif terug in de oven voor 10 minuten. 
  6. Garneer de zoete aardappelen met de jalapeño’s, Creamy Cheese Style en koriander.
  7. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept