Op veler verzoek deel ik vandaag mijn basisrecept voor klassieke havermout. Deze havermout met blauwe bessen, banaan en pindakaas eet ik elke dag van de week. Ik deel hem dan ook elke ochtend in mijn stories en daar komen altijd ontzettend veel vragen op. Vandaar dat ik jullie heb beloofd om er een blogpost aan de wijden waarin in het recept voor jullie uitschrijf. Je kunt dit zien als een soort beginnersrecept voor als je nog zoekende bent naar de juiste hoeveelheden en smaken bij je havermoutontbijtje. Ik maak mijn havermoutpap altijd aan met melk in plaats van water, omdat dat net wat meer smaak en romigheid geeft. Havermoutpap zelf is vrij blend, dus ik voeg altijd kaneel toe en voldoende lekkere toppings waaronder blauwe bessen, banaan en pindakaas, maar ook lijnzaad, hennepzaad en schuddebuikjes.

Waarom havermout als ontbijt?

Waarom eet ik elke dag havermout als ontbijt? Daar heb ik heel veel redenen voor. De voornaamste reden is natuurlijk dat ik het ontzettend lekker vind. Ik ben zelf geen enorme broodeter, want van brood raak ik op de een of andere manier nooit verzadigd. Bovendien eet ik liever een warm ontbijt en dan is havermoutpap echt een uitkomst.

Havermout is ook een populair ontbijt onder velen, omdat het rijk is aan voedingsstoffen en het bovendien verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Hier zijn enkele redenen waarom havermout een goed idee is als ontbijt:

  1. Havermout is rijk aan vezels: havermout bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Onoplosbare vezels helpen bij het reguleren van de spijsvertering en bevorderen een gezonde darmwerking.
  2. Havermout bevat veel eiwitten: havermout bevat meer eiwitten dan de meeste granen. Eiwitten zijn belangrijk voor het opbouwen en herstellen van weefsels in het lichaam en kunnen helpen om je langer vol te laten voelen. Ik zit na zo’n bak havermout echt vol tot aan de lunch. Dus dan hoef je minder te snacken (mag natuurlijk wel haha).
  3. Havermout bevat weinig calorieën: havermout bevat relatief weinig calorieën in vergelijking met andere ontbijtgranen. Win!
  4. Havermout is een bron van complexe koolhydraten: havermout bevat complexe koolhydraten die langzamer worden afgebroken dan eenvoudige koolhydraten, zoals suiker. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en heb je langer energie.
  5. Havermout is veelzijdig: havermout kan ten slotte op verschillende manieren worden bereid en gegeten, waardoor het een veelzijdig ontbijt is. Je kunt het bijvoorbeeld koken met melk of water en er vervolgens fruit, noten of zaden aan toevoegen om de voedingswaarde te verhogen. Zie het als een soort basis die je helemaal naar eigen smaak kun inrichten!

Al met al is havermout een gezond en voedzaam ontbijt dat hopelijk na het proberen van dit recept ook jouw favoriete ontbijt gaat worden.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

10 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (1 pers.):
  • 50 gr (fijne) havermout (ik gebruik deze)
  • 250 ml ongezoete amandelmelk (normale melk kan ook)
  • 1 tl kaneel
  • 1 kleine banaan
  • 100 gr blauwe bessen (vers of bevroren)
  • 1 el pindakaas (gebruik 100% pindakaas, bijvoorbeeld deze)
  • 1 el schuddebuikjes
  • optioneel: 1 tl lijnzaad
  • optioneel: 1 1 tl hennepzaad
WAT MOET JE DOEN:
  1. Zet de havermout samen met de amandelmelk in een pannetje op middelhoog vuur. Breng het geheel zachtjes aan de kook en roer af en toe door.
  2. Snijd de banaan ondertussen in plakjes.
  3. Wanneer de pap in begint te dikken, voeg je de kaneel toe. Blijf roeren en zet het vuur laag.
  4. Wanneer de pap bijna klaar is, voeg je de schijfjes banaan toe aan de pap. Als je bevroren bessen gebruikt, voeg je die ook toe. Laat lekker doorkoken tot de bessen niet meer bevroren zijn.
  5. Roer het nog een keer goed door en schep in een kommetje. Voeg hier de verse blauwe blessen toe als je gebruikt, samen met het lijnzaad, hennepzaad, de schuddebuikjes en de pindakaas.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept

WAT HEB JE NODIG (1 pers.):
  • 50 gr (fijne) havermout (ik gebruik deze)
  • 250 ml ongezoete amandelmelk (normale melk kan ook)
  • 1 tl kaneel
  • 1 kleine banaan
  • 100 gr blauwe bessen (vers of bevroren)
  • 1 el pindakaas (gebruik 100% pindakaas, bijvoorbeeld deze)
  • 1 el schuddebuikjes
  • optioneel: 1 tl lijnzaad
  • optioneel: 1 1 tl hennepzaad
WAT MOET JE DOEN:
  1. Zet de havermout samen met de amandelmelk in een pannetje op middelhoog vuur. Breng het geheel zachtjes aan de kook en roer af en toe door.
  2. Snijd de banaan ondertussen in plakjes.
  3. Wanneer de pap in begint te dikken, voeg je de kaneel toe. Blijf roeren en zet het vuur laag.
  4. Wanneer de pap bijna klaar is, voeg je de schijfjes banaan toe aan de pap. Als je bevroren bessen gebruikt, voeg je die ook toe. Laat lekker doorkoken tot de bessen niet meer bevroren zijn.
  5. Roer het nog een keer goed door en schep in een kommetje. Voeg hier de verse blauwe blessen toe als je gebruikt, samen met het lijnzaad, hennepzaad, de schuddebuikjes en de pindakaas.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept