Deze pita met baba ganoush en falafelcrumble is lekker als lunch, diner of borrelhap. Je kunt er alle kanten mee op!

Pita en baba ganoush zijn twee culinaire schatten die hun oorsprong vinden in het Midden-Oosten en de Levant-regio. Pita, een zacht platbrood, is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de mediterrane keuken. Oorspronkelijk gebakken in houtgestookte ovens, wordt pita gekenmerkt door zijn luchtige textuur en veelzijdigheid. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht, gebruikt om te dippen in sauzen zoals hummus of baba ganoush, of gevuld met gegrild vlees, groenten en salades. Je kunt het zelf maken of kopen in de supermarkt of toko.

Baba ganoush, een heerlijke dip gemaakt van geroosterde aubergine, tahin (sesampasta), knoflook, citroensap en kruiden, is een andere klassieker uit de Levantijnse keuken. Het heeft een zijdezachte textuur en een rijke, rokerige smaak die het onderscheidt van andere dipsauzen. Baba ganoush wordt vaak geserveerd als onderdeel van mezze, een selectie van kleine gerechten die worden gedeeld als voorgerecht.

De combinatie van pita en baba ganoush is een match made in foodie heaven. De zachte, warme pita is perfect om de te besmeren met de romige baba ganoush, waardoor elke hap een smaakvolle en bevredigende ervaring wordt.

Zowel pita als baba ganoush hebben de wereld veroverd met hun heerlijke smaken en eenvoudige bereiding. Ze brengen een stukje Midden-Oosterse gastvrijheid naar keukens over de hele wereld en blijven geliefd bij fijnproevers en levensgenieters. De combo van deze twee is echt fantastisch en het proberen waard!

Pita met baba ganoush en falafelcrumble

Deze pita met baba ganoush en falafelcrumble is een heel eenvoudig gerecht dat je zowel kunt eten als lunch, diner of borrelhap. Je besmeert de pita met de baba ganoush en belegt deze bodem vervolgens met de falafelcrumble, granaatappelpitjes en sesamzaadjes. Eet ‘m thuis of onderweg of snijd hem in stukken voor bij de borrel. Zo kun jij genieten van je eigen stukje mezze!

Meer inspiratie met falafel

Op zoek naar meer recepten met falafel? Wat dacht je van deze crispy falafel burrito of deze traybake met falafel. Allemaal makkelijke, snelle, voedzame en vegetarische gerechten die je in een handomdraai op tafel zet! Eet smakelijk.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (1-2 pers.):
  • 2 pita’s naar keuze (ik gebruik deze)
  • 100 gr falafel
  • 100 gr baba ganoush (recept)
  • 2 el granaatappelpitjes
  • 2 takjes verse munt
  • 1 tl sesamzaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de falafel rondom goudbruin. Laat vervolgens heel even afkoelen en verkruimel met je handen tot een crumble. Hak ook de munt grof.
  3. Verdeel de baba ganoush over de pita’s en verdeel de falafelcrumble, granaatappel en munt erover. Top af met wat peper, zout, sesamzaadjes een een drizzle olijfolie.
  4. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept