Ontbijtkoek! Lekker als tussendoortje, voor bij het ontbijt of bij lunch. Wist je dat je ontbijtkoek ook goed kunt gebruiken bij het bakken? Hij leent zich bijvoorbeeld perfect als bodem bij deze millionaires ontbijtkoek! Een verrassend twist op de welbekende millionaires shortbread. Het voordeel van dit recept is dat je niet eerst de bodem hoeft te bakken, maar dat je dus kant en klare ontbijtkoek (of peperkoek) gebruikt. Makkelijk toch? Bovendien zorgt de toevoeging van de ontbijtkoek voor een lekker kruidige smaak, waardoor deze millionaires ontbijtkoek een bijzondere smaakt heeft. Ga jij hem proberen?  Liever een ander baksel proberen? Ga dan voor deze geweldige gezonde brownies!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten + 3 uur

Social

Easy Culi
WAT HEB JE NODIG (+/- 9 porties):
  • 6 plakken ontbijtkoek
  • 200 gr pure chocolade
  • 1 el kokosolie 
  • 1 blikje gecondenseerde melk 
  • 40 gr kristalsuiker
  • 40 gr basterdsuiker
  • 120 gr roomboter
  • grof zeezout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Bekleed de bakvorm met bakpapier. 
  2. Snijd de donkere randjes van de ontbijtkoek en beleg de bodem ermee. Snijd een paar plakken in smallere stukken om het geheel passend te krijgen. Zorg dat alles goed aansluit en dat er geen grote gaten vallen. 
  3. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kristalsuiker, basterdsuiker, een snuf zout en de gecondenseerde melk toe. Zorg dat de boter helemaal is gesmolten en breng het geheel vervolgens zachtjes aan de kook. Let op: blijf onafgebroken roeren. Wanneer het geheel kookt, draai je het vuur laag en laat je de karamel indikken. Stop niet met roeren totdat je klaar bent. Is de karamel de gewenste dikte? Haal de pan van het vuur. Pas dan kun je stoppen met roeren. 
  4. Schenk de karamel over de ontbijtkoek en verdeel met een spatel. Klop de luchtbellen eruit door met de bakvorm even op het aanrecht te tikken. Schuif voor een uur in de koelkast om op te stijven. 
  5. Na een uur smelt je de chocolade samen met de kokosolie au bain marie. Schenk over de karamel heen en verdeel weer evenredig. Tik ook hier weer de luchtbellen eruit en zet in de koelkast. Laat minimaal 2 uur hard worden. 
  6. Snijd de millionaires ontbijtkoek aan en serveer met grof zeezout! 

Deel het recept

Ontbijtkoek! Lekker als tussendoortje, voor bij het ontbijt of bij lunch. Wist je dat je ontbijtkoek ook goed kunt gebruiken bij het bakken? Hij leent zich bijvoorbeeld perfect als bodem bij deze millionaires ontbijtkoek! Een verrassend twist op de welbekende millionaires shortbread. Het voordeel van dit recept is dat je niet eerst de bodem hoeft te bakken, maar dat je dus kant en klare ontbijtkoek (of peperkoek) gebruikt. Makkelijk toch? Bovendien zorgt de toevoeging van de ontbijtkoek voor een lekker kruidige smaak, waardoor deze millionaires ontbijtkoek een bijzondere smaakt heeft. Ga jij hem proberen?  Liever een ander baksel proberen? Ga dan voor deze geweldige gezonde brownies!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

30 minuten + 3 uur

Social

Easy Culi
WAT HEB JE NODIG (+/- 9 porties):
  • 6 plakken ontbijtkoek
  • 200 gr pure chocolade
  • 1 el kokosolie 
  • 1 blikje gecondenseerde melk 
  • 40 gr kristalsuiker
  • 40 gr basterdsuiker
  • 120 gr roomboter
  • grof zeezout
WAT MOET JE DOEN:
  1. Bekleed de bakvorm met bakpapier. 
  2. Snijd de donkere randjes van de ontbijtkoek en beleg de bodem ermee. Snijd een paar plakken in smallere stukken om het geheel passend te krijgen. Zorg dat alles goed aansluit en dat er geen grote gaten vallen. 
  3. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kristalsuiker, basterdsuiker, een snuf zout en de gecondenseerde melk toe. Zorg dat de boter helemaal is gesmolten en breng het geheel vervolgens zachtjes aan de kook. Let op: blijf onafgebroken roeren. Wanneer het geheel kookt, draai je het vuur laag en laat je de karamel indikken. Stop niet met roeren totdat je klaar bent. Is de karamel de gewenste dikte? Haal de pan van het vuur. Pas dan kun je stoppen met roeren. 
  4. Schenk de karamel over de ontbijtkoek en verdeel met een spatel. Klop de luchtbellen eruit door met de bakvorm even op het aanrecht te tikken. Schuif voor een uur in de koelkast om op te stijven. 
  5. Na een uur smelt je de chocolade samen met de kokosolie au bain marie. Schenk over de karamel heen en verdeel weer evenredig. Tik ook hier weer de luchtbellen eruit en zet in de koelkast. Laat minimaal 2 uur hard worden. 
  6. Snijd de millionaires ontbijtkoek aan en serveer met grof zeezout! 

Deel het recept