Vandaag is het weer tijd voor een lekker receptje met orzo. Orzo is een pasta die populair is in de Italiaanse en Griekse keuken. De oorsprong van orzo is echter niet helemaal duidelijk, omdat het in verschillende delen van de wereld wordt geproduceerd en geconsumeerd.

Sommige bronnen suggereren dat orzo zijn oorsprong heeft in het oude Griekenland, waar het bekend stond als “kritharaki” of “kritharáki”. Anderen beweren dat orzo oorspronkelijk uit Italië komt en dat het vergelijkbaar is met pastasoorten zoals riso en fregola.

Tegenwoordig wordt orzo over de hele wereld geproduceerd en geconsumeerd en het wordt vaak gebruikt in recepten voor soepen, stoofschotels en salades. Ongeacht de oorsprong van orzo, is het een veelzijdige en smakelijke pasta die in vele gerechten kan worden gebruikt. Ik maakt er eerder deze baked orzo met spinazie en mozzarella mee en ook deze ratatouille orzo met burrata.

Orzo met rode pesto, olijven en crispy prosciutto

Deze orzo met rode pesto, olijven en crispy prosciutto is een ware smaakbom! Hij is ontzettend lekker en ook nog eens makkelijk om te maken. Er zitten heerlijke smaakmakers in, zoals zongedroogde tomaat, basilicum en olijven. Een combinatie van heerlijke Italiaanse klassiekers. Enjoy!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 275 g orzo
  • 500 ml groentebouillon
  • 90 g rode pesto
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 295 g gegrilde rode paprika
  • 1 hand kalamata olijven, zonder pit, in ringen
  • 15 g basilicum, fijngesneden
  • 70 g prosciutto
  • olijfolie
  • klontje boter
  • Versgemalen peper
WAT MOET JE DOEN:
  1. Verwarm de oven op 180 °C. Verhit zowel een klontje boter al een scheutje olie in de koekenpan en bak hierin de ui glazig. Voeg de orzo toe en bak al roerend 1 min. mee. Schenk nu de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten koken. Zorg dat je af en toe in de pan roert.
  2. Leg ondertussen de plakken prosciutto op een met bakpapier beklede bakplaat en bak voor ca. 10 minuten in de oven tot ze knapperig zijn (houdt dit goed in de gaten, iedere oven is anders en verbranden zou zonde zijn).
  3. Meng de pesto en Parmezaanse kaas door de orzo, vervolgd door de gegrilde paprika, olijven en 1/2 van de basilicum. Breng op smaak met wat versgemalen peper, verdeel over de borden en garneer met extra Parmezaanse kaas, basilicum en de knapperige prosciutto.

Deel het recept