Vandaag maken we een heerlijke risotto met rivierkreeftjes.

Rivierkreeftjes, deze kleine zoetwaterdelicatessen, worden vaak over het hoofd gezien in de wereld van zeevruchten. Maar laten we eens van het moment gebruik maken om hun charme te ontdekken.

Deze kleine schaaldieren zijn avontuurlijke zielen. Je vindt ze in beekjes en rivieren over de hele wereld. Met hun gestreepte scharen en glanzende pantsers, voegen ze een vleugje exotisme toe aan onze wateren. Hun levensstijl is interessant: ze graven holen, filteren water en leven in kleine gemeenschappen onder water.

Hoewel ze niet de bekendheid hebben van garnalen of kreeften, zijn rivierkreeftjes een ware traktatie voor fijnproevers. Hun vlees is zoet en delicaat, met een subtiele smaak die de essentie van zoetwaterweelde vastlegt.

De mogelijkheden met rivierkreeftjes zijn eindeloos. Verwerk ze in salades, curry’s, pasta’s of eet ze op je boterham. Ze zijn een stuk goedkoper dan garnalen en je vindt ze gewoon in het koelschap bij de vis. Heb je nog nooit rivierkreeftjes op? Zie dit dan als hét moment om er eens lekker mee te gaan koken.

Risotto met rivierkreeftjes

Deze risotto met rivierkreeftjes is een absolute smaakbom. De knapperige, zoete rivierkreeftjes contrasteren heel mooi met de zoute risotto en Parmezaanse kaas. De dille en citroen maken het lekker fris en de boter geeft een extra creamy touch. Wie wordt hier nou niet blij van?

Ben je op zoek naar meer risottorecepten? Wat dacht je van deze groene risotto met spinazie, asperges en burrata of deze risotto caprese met balsamico? Twee vegetarische parels waar je veel mensen (inclusief jezelf) heel erg blij mee maakt.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 200 gr risottorijst
  • 1 witte ui en 1 teentje knoflook
  • 100 gr rivierkreeftjes
  • 1 citroen
  • 1 liter vis- of groentenbouillon
  • 40 gr Parmezaanse kaas + extra
  • 200 gr tuinerwten (bijvoorbeeld deze uit de vriezer)
  • 1 el boter
  • peper en zout
  • olijfolie
  • verse dille
WAT MOET JE DOEN:
  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de risottorijst toe en bak 2 minuten mee. Voeg daarna twee flinke soeplepels bouillon toe en laat de risottorijst zachtjes garen. Als de risotto droog kookt, voeg je een nieuwe schep bouillon toe net zo lang totdat de risottorijst gaar is.
  2. Rasp de citroen en voeg de citroenrasp toe aan de risotto rijst samen met de Parmezaanse kaas, boter en tuinerwten. Breng op smaak met peper.
  3. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de rivierkreeft, dille en wat peper.
  4. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept