Er zijn weinig gerechten die zo lekker en veelzijdig zijn dat ze eigenlijk bij iedere gelegenheid passen, en dat geldt al helemaal voor deze orzo met garnalen. Of je nu kookt voor een diner met vrienden, wilt genieten van een bordje pasta in het avondzonnetje, of het liefst achter de tv eet: dit pastagerecht met garnalen, spinazie en witte wijn valt gelukkig altijd in de smaak.

Recept met orzo en garnalen

Orzo is een pastasoort die qua vorm en grootte veel weg heeft van een rijstkorrel. Toch wint orzo de laatste jaren aan populariteit, mede dankzij zijn veelzijdigheid. Je kunt het in de keuken namelijk op allerlei manieren gebruiken: van eenpansmaaltijd tot salades, en van soepen tot dampende pastaschotels.

In dit orzo recept zonder vlees gebruik je garnalen en spinazie als belangrijkste ingrediënten. De andere smaakmakers in dit recept komen vooral uit de Italiaanse keuken, zoals zongedroogde tomaten, basilicum en Parmezaanse kaas. Het is dan ook een makkelijk recept voor pescotariërs of voor wie simpelweg niet zo van vlees houdt.

Gezonde orzo met garnalen en spinazie

Deze orzo met garnalen en spinazie ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens hartstikke lekker en gezond. Garnalen hebben van zichzelf relatief veel eiwitten en weinig calorieën, dus erg fijn voor wie bewust met eten omgaat. Daarnaast zijn ze rijk aan omega-3 vetzuren en zink. Ook de spinazie doet hier een duit in het zakje, met zijn welbekende hoge gehalte aan ijzer, foliumzuur en antioxidanten.

Bovendien vullen de garnalen en spinazie elkaar qua smaak goed aan. De garnalen hebben een zachte textuur en zilte smaak, die goed past bij het aardse van de spinazie. Tot slot verbindt de orzo het gerecht tot een gebalanceerd hartig geheel met een zachte bite.

Pasta met garnalen en spinazie

Hoewel er veel recepten voor pasta met garnalen en spinazie zijn, zorgt juist de orzo in dit recept voor een heel eigen textuur en smaakbeleving. Een van de unieke eigenschappen van deze pastasoort is namelijk dat hij de saus beter absorbeert en daarmee zorgt voor een meer gebonden geheel. Ook heeft orzo van zichzelf een zachte bite die niet te vergelijken is met andere pasta’s, wat een gerecht toch net iets extra’s geeft.

Meer gerechten met orzo

Ben jij ook zo’n fan van orzo? Ik vind het een heerlijke pasta en heb er al vaak mee gekookt. Bekijk bijvoorbeeld eens deze orzo met garnalen en paprika voor net een andere variant van dit recept. Als je liever zonder vlees of vis kookt, dan moet je zeker deze makkelijke baked orzo met spinazie en mozzarella uit de oven eens proberen. Of wat dacht je van een vegetarische ratatouille orzo met burrata?

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 160 gr orzo
  • 200 gr grote garnalen of tiger shrimp
  • 150 gr babyspinazie
  • 100 gr zongedroogde tomaten
  • 75 ml droge witte wijn (ik gebruik deze)
  • 100 ml kookroom
  • 40 gr Parmezaanse kaas + extra ter garnering
  • 2 el amandelschaafsel
  • verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie
WAT MOET JE DOEN:
  1. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een half kopje kookvocht op bij het afgieten.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de garnalen toe met wat peper en zout en bak 4 minuten. Voeg daarna de knoflook, spinazie en zongedroogde tomaten toe en bak totdat de spinazie is geslonken.
  3. Voeg nu de gekookte orzo toe samen met de wijn, kookroom en Parmezaanse kaas. Mix goed en maak het geheel eventueel romiger met het pastawater. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.
  4. Verhit een koekenpan op hoog vuur (zonder olie of boter) en rooster de geschaafde amandelen hierin. Hou ze goed in de gaten, want dit kan heel snel gaan.
  5. Verdeel de orzo over de borden en garneer met de amandelen, extra Parmezaanse kaas en wat verse basilicum.
  6. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept