Taco’s met pulled aubergine! Een fantastische vegetarische maaltijd die zo op tafel staat.

Pulled aubergine is een vegetarisch of veganistisch alternatief voor pulled pork of pulled chicken. Het is een gerecht dat de textuur en verschijning van pulled pork nabootst door gebakken en gekruide aubergine als hoofdingrediënt te gebruiken.

Om pulled aubergine te maken, wordt de aubergine meestal eerst geroosterd of gebakken totdat deze zacht wordt. Vervolgens wordt het vruchtvlees eruit geschraapt en met behulp van een vork of tang in dunne slierten uit elkaar getrokken. In dit recept heb ik ervoor gekozen om de aubergine in blokjes te snijden en hem gaar te laten bakken/stomen in een pan. Hierdoor wordt hij zo zacht dat hij zelf al uit elkaar valt als pulled aubergine. De  aubergine wordt daarna op smaak gebracht met verschillende kruiden, sauzen en specerijen om het smaak te geven.

Veelvoorkomende kruiden en sauzen die worden gebruikt voor pulled aubergine zijn harissa, barbecuesaus, sojasaus, tomatenpuree, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en chilipoeder. Deze ingrediënten worden vaak gemengd en vervolgens aan de pulled aubergine toegevoegd, waarna het verder wordt gebakken totdat de smaken goed zijn ingetrokken en de aubergine nog zachter wordt.

Zodra de pulled aubergine klaar is, kan het worden gebruikt als vulling voor broodjes, taco’s of wraps. Het kan ook worden geserveerd als topping voor salades of gebakken aardappelen. De veelzijdigheid van pulled aubergine maakt het een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een plantaardig alternatief voor pulled pork/chicken of gewoon voor iedereen die geniet van de unieke smaak en textuur van aubergine.

Meer recepten met aubergine

Ben je op zoek naar meer vegetarische recepten met aubergine? Wat dacht je van deze vegetarische curry met aubergine, vega balletjes en rijst of deze gevulde aubergine met vega gehakt en paprika? Deze noodlebowl met sticky aubergine en gyoza is ook een van mijn favorieten.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Moeilijkheid

Makkelijk

Bereidingstijd

20 minuten

Social

WAT HEB JE NODIG (2 pers.):
  • 2 kleine aubergines
  • 6 kleine of 4 middelgrote tortillas
  • 1 rode ui
  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 200 ml water
  • 50 ml rode wijn
  • 2 el hoisin
  • 2 el sojasaus
  • peper en zout
  • olijfolie
  • verse munt
  • ingelegde rode ui (of rauwe ui als je dit niet hebt) > ik gebruik dit recept
WAT MOET JE DOEN:
  1. Snipper de ui en snijd de aubergine in blokjes. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de aubergine toe met 2 el water en bak een paar minuten. Voeg vervolgens de kaneel, het chilipoeder, paprikapoeder, een flinke snuf peper en zout, 200 ml water en 50 ml rode wijn toe. Roer goed door en zet een deksel op de pan. Laat de aubergine nu 10-15 minuten zachtjes stomen. Roer af en toe en voeg eventueel extra vocht (water) toe wanneer alles is verdampt.
  2. Wanneer de aubergine helemaal zacht is geworden, roer je de hoisin en sojasaus erdoorheen.
  3. Rooster de tortillas boven de gaspit of verwarm ze in de oven. Hak ook de munt fijn.
  4. Besmeer de tortillas met 1-2 el Griekse yoghurt en verdeel de gestoofde aubergine erover. Top af met de ingelegde rode ui en munt. Breng op smaak met wat extra peper en zout naar smaak.
  5. Eet smakelijk en vergeet je gerecht niet te delen in je Instastory met de tag @easyculi!

Deel het recept